Istru u Domovinskom ratu osramotilo 80-ak Labinjana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jedna od najsramnijih stranica Domovinskog rata vezuje se uz zlocine nad Srbima u Sisku, a gradani Istre ne znaju da su u tom zlocinu znacajniju ulogu imali ljudi iz Istre", poceo je konferenciju za novinare u ponedjeljak saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Iako iz njegovog izlaganja nije bilo jasno je li za te zlocine on znao i ranije, povod za iznošenje takvih informacija u javnost je razgovor s Muhamedom Klicicem, pripadnikom Handžar divizije, objavljen u jednom dnevnom listu.

Kajin nije htio govoriti o imenima, no rekao je da je 80-ak Labinjana, koji su bili pripadnici zloglasne divizije, osramotilo Istru, ali i Domovinski rat i Hrvatsku. Otkrio je tek da je rijec uglavnom o bivšim rudarima, koji su, kako tvrdi, u Istru svojedobno došli iz Bosne. Prema njegovim saznanjima, trenutno se istražuje likvidacija 36, dok je Stipe Šuvar spominjao i 107 ubijenih sisackih Srba.

"Do jucer sam bio siguran da nitko iz Istre nije pocinio zlocin u Domovinskom ratu, ali sada tražim da policija i Državno odvjetništvo istraže tu sramotu. O tome se mora govoriti i zbog toga da ne bi bilo ljage na imenima tisuca Istrijana koji su dostojanstveno branili zemlju", kazao je.

Iako teško spojivo s prethodnom temom, Kajin se na presici osvrnuo i na zakon o turistickom zemljištu, kazavši da ce on ostati mrtvo slovo na papiru.

"Vlasnici hotelskog sektora su premocni da bi u nacelu korektan zakon stupio na snagu. Vlada, Sabor i Ured predsjednika pojavljuju se kao eksponenti tog kapitala.

Ako se i pod novom Vladom ne bude placalo turisticko zemljište, to ce biti znak da je i ta Vlada izmedu kapitala i naroda stala na stranu pretvorbenih mahera. To bi ujedno znacilo i da ništa nece biti od revizije pretvorbe", zakljucio je Kajin. (B. ŽIŽOVIC)

Pobjeda u poreckim mjesnim odborima

Saborski zastupnik nije odolio a da ne spomene, po njemu, uspjeh svoje stranke na izborima za mjesne odbore u Porecu. Kazao je da IDS-ovo osvajanje 48 od 56 mandata pokazuje što misle biraci, iako se, kako je i sam priznao, izborima odazvalo svega njih osam posto. "Uz sva podmetanja, kao što je anonimna prijava, IDS je dobio još jedne izbore", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter