Mladi misle da je na vlasti SDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srednjoškolci mahom misle da je u Hrvatskoj na vlasti koalicija u kojoj su HDZ, SDP i HSS. To smatra njih cak 41 posto.

Rezultati su to istraživanja o politickoj pismenosti i stavovima, koje je na 999 srednjoškolaca iz svih županija proveo GONG. Na pitanje o sastavu vladajuce koalicije tocno je odgovorilo njih tek 17 posto. Što se tice cinjenica, ponešto su i tocno odgovorili. Dakle, njih 70 posto zna što podrazumijeva trodioba vlasti, njih 84 posto zna tko ima pravo glasa, više od 58 posto ih zna otkad je Hrvatska u NATO-u, a cak 93 posto zna kako se zove predsjednik Republike.

Slaba politicka pismenost medu srednjoškolcima itekako se vidi u njihovu odgovoru na pitanje o tome tko cini opoziciju. Na to je pitanje tocno odgovorilo njih 46 posto, za njih 14 posto opozicija su stranke i skupine koje se bore protiv državnih interesa, a njih 27,6 posto može se smatrati doista politicki nepismenima jer smatraju da opozicija ima svoje predstavnike u Vladi.

No, mnogo više od same neobaviještenosti mladih brinu njihovi stavovi i vrijednosni sudovi, iz kojih se posebno zrcali etnocentricnost opasno blizu šovinizmu i homofobija.

Više od dvije petine anketiranih potpuno se ili djelomicno slaže s tvrdnjom da bi Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veca prava od pripadnika drugih naroda.

Etnocentricnost se ogleda i u stavu 42,9 posto mladih koji smatraju da u Hrvatskoj ne bi trebalo dopustiti korištenje jezika nacionalnih manjina u službenim prostorijama državnih institucija. Zanimljivo je, pak, da se njih nešto više od 50 posto slaže s time da Hrvatska treba osigurati posebna prava pripadnicima nacionalnih manjina.

Oko dvije petine se slaže (potpuno ili dijelom) s time da treba zaustaviti svaki pokušaj progona hrvatskih vojnika zbog eventualnih zlocina pocinjenih tijekom Domovinskog rata.

Iskazujuci veliku kolicinu homofobije cak 64,3 posto srednjoškolaca se potpuno ili dijelom slaže s time da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti javno nastupanje.


Podijeli: Facebook Twiter