Pad MiG-ova: Piloti prošli s ogrebotinama!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vojnim zrakoplovima MiG-21 koji su se u cetvrtak srušili kod Plaškog upravljali su satnik Igor Trošelj i natporucnik Marijan Kudlik, izvijestili su iz MORH-a. Satnik Trošelj i natporucnik Kudlik piloti su 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane.

Njih je veceras u KB-u Dubrava posjetio državni tajnik MORH-a Željko Goršic. Piloti su izjavili da se osjecaju dobro unatoc nesreci koja se dogodila.

Zahvalili su svojim kolegama na brzoj intervenciji tijekom traganja i spašavanja, istaknuvši da ih nesreca nece omesti u obvezama i zadacama koje ce i dalje obavljati kao vojni piloti.



Kako je novinarima rekao ravnatelj KB Dubrava Milan Kujundžic, piloti su lakše ozlijedeni. Rijec je o ogrebotinama, bit ce krace vrijeme na promatranju, a zatim otpušteni kuci.

Na mjesto pada popodne su došli pirotehnicari Inženjerijske pukovnije iz Karlovca da bi provjerili manji dio terena za koji se sumnja da je miniran buduci da je rijec o podrucju koje se nalazi na crti razgranicenja zaracenih strana u Domovinskom ratu, doznaje se od suca istražitelja Mladena Kosijera.

Buduci da su se srušili vojni zrakoplovi, Kosijer je istaknuo da je sastavljena zajednicka ocevidna ekipa civilnih i vojnih istražitelja.



Glavni istražitelj za zrakoplovne nesrece Dinko Vodanovic
kazao je za Hinu da je na mjestu dogadaja troclano vojno povjerenstvo za vojne zrakoplovne nesrece.

Po njemu, ne može se ocekivati da ce u roku kracem od dva-tri dana javnost obavijestiti o uzrocima pada aviona jer cak i u idealnim uvjetima, bez opasnosti od mina, strucnjaci moraju pregledati sve dokaze na terenu, razgovarati sa svim ocevidcima te preslušati ili pregledati eventualne snimke. Tek nakon toga moci ce saslušati i pilote.

Nakon toga je potrebno pregledati dokumentaciju o održavanju zrakoplova. Važno da se taj posao radi u miru i bez pritiska javnosti da se ne bi cinile greške, rekao je Vodanovic.



Pacijentica Marija Klipa, koja je operirana nakon teških ozljeda zadobivenih na tlu od krhotina vojnih zrakoplova, oporavlja se u ogulinskoj Opcoj bolnici te su joj sve životne funkcije stabilne.

Kirurzi Igor Tripalo i Zlatko Grbacic nakon 4-satne operacije kazali su da je pacijentici zasad ruka spašena od amputacije iako je bila potrebna rekonstrukcija dijela kosti lijeve nadlaktice, a ošteceni su i živci i mišici.

Grbacic je kazao da vjeruje u oporavak ruke, ali da ce to dugo trajati. "U ruci smo pronašli manji metalni dio i sacuvali ga za istražitelje", dodao je Grbacic.



Podsjetimo, tijekom zrakoplovne vježbe na podrucju sjeverno od Plaškog u cetvrtak oko 12.50 sati dva su se zrakoplova tipa MiG-21 sudarila u zraku i srušila.

Oba su se pilota uspješno katapultirala i prizemljila padobranom, nakon cega su se javila zapovjedništvu HRZ-a. No, jedna žena iz sela Supice ozlijedena je krhotinom zrakoplova.

Neslužbeno saznajemo da su u toj vojnoj vježbi sudjelovala cetiri aviona (od toga jedan dvosjed i tri jednosjeda). U jednom od dvaju MiG-ova koja su sretno sletjela pilot je bio Puljanin Zvonimir Milatovic (34), a u drugom Josip Peric (33), takoder iz pulske baze kao i dvojica stradalih.



Prema neslužbenim informacijama, ta su dva aviona bez poteškoca odradila vježbu i sletjela netom prije sudara drugih dvaju. Prema informacijama kojima raspolažemo, dva neoštecena aviona su se vratila u pulsku vojnu bazu. Pokušali smo stupiti u kontakt s Milatovicem koji nam je rekao: "Nije mi dozvoljeno davati izjave".

Dva zrakoplova koja su imala nesrecu pala su kod Lickog Podhuma kod Plaškog. Iz MORH-a su potvrdili da su se obojica pilota uspješno katapultirala te da su dobro. Medicinskim helikopterom prevezeni su na dodatne pretrage. Iz KB Dubrava su izvijestili da su piloti samo lakše ozlijedeni, no bit ce zadržani na dodatnim pretragama i bude li sve u redu, u petak ce biti pušteni kucama.

Zrakoplovi su pali na brijegu zvanom Hum, s kojega se i oko dva sata nakon nesrece dimi. Na mjestu dogadaja ocevidac sudara Aleksandar Skorupan kazao je da su se zrakoplovi sudarili iznad mjesta gradnje plinovoda na kojem je on kosio traktorom.



Po njegovim rijecima, od sudara sve se zatreslo i nastao je takav tlak da ga je osjetio u traktorskoj kabini. Vidio je pad samo jednoga katapultiranog pilota s padobranom.

Ministar obrane Branko Vukelic izjavio je da je osnovano istražno povjerenstvo HRZ-a koje treba utvrditi uzroke nesrece. Na novinarski upit je li nesreca možda posljedica i štednje u resoru obrane, ministar je kazao da to ne bi rekao s obzirom da ni jedan zrakoplov ni letjelica ne može u uporabu bez redovitih pregleda.

Upitan koliko još imamo zrakoplova, Vukelic je odgovorio da ih imamo još šest. Imamo dovoljno zrakoplova da štitimo i nadziremo naš prostor, zakljucio je. Ovo je prva vojna zrakoplovna nesreca od kada su Oružane snage RH u sastavu NATO-a.


Podijeli: Facebook Twiter