Slucaj za Vrapce ili urota mocnika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afera o navodnom utjecaju Hypo banke i važnih hrvatskih politicara, medu kojima je i istarski župan Ivan Jakovcic, na uredivanje politickog programa Hrvatske televizije, dobila je posljednjih dana nove poticaje.

Proslavljeni TV urednik i voditelj Denis Latin ponovio je u intervjuu Glasu Istre tvrdnje koje vec mjesecima cirkuliraju u medijima: da su Hypo banka, Ivan Jakovcic i bivši premijer Ivo Sanader preko tadašnjeg zamjenika glavne urednice Informativnog programa HRT-a Hloverke Novak Srzic Dražena Majica blokirali objavu priloga što govore o poslovanju te banke u Istri i šire.

Prije Latina, istraživacki novinar i publicist Darko Petricic, autor knjiga o zloporabama vlasti u Hrvatskoj, više je puta izjavio da je "Dražen Majic dospio na HTV u dogovoru Jakovcica i Sanadera" da bi ga "maknuli iz Glasa Istre, gdje je otkrio afere s kupnjom državnog zemljišta.

"Rijec je o aferama "Barbariga" i "Dragonera", o kojima se ponovno raspravlja u medijima u sklopu pokrenutih istraga o poslovanju Hypo banke u Istri.

- Od kada su Majic i Hloverka postali urednici, bili smo cesto suoceni s pritiscima da se ne objavljuju informacije o aferi "Hypo" i Sanaderu. Na kraju smo skinuti s programa, rekao je Latin.

Što se tice uloge župana Ivana Jakovcica, Latin je ne precizira: "Izravno se Jakovcic nije miješao, ali jasna mi je sprega, da su se on i Sanader dogovorili da instaliraju Majica da bi ga se riješili. Usput je stigla i Hloverka. Taj dvojac jamcio je da ništa nece biti dirano na temu Hypo banke".

- Jedino što mogu reci je da za sve što sam izjavio o Hypu, kao i dolasku Dražena Majica na HRT, imam važnog svjedoka. Njegov identitet sada ne mogu otkrivati, veli Petricic i napominje: "Stojim iza svega što sam rekao".

Prozvani novinar i urednik na HTV-u Dražen Majic nije želio komentirati optužbe na svoj racun. - Nemam odgovor niti na jedno pitanje koje mi postavljate, rekao nam je Majic telefonom.

Njegova šefica Hloverka Novak Srzic, aktualna direktorica programa HTV-a, tvrdi pak da se zagovornici teze o uroti Sanadera, Jakovcica i Hypo banke mogu izravno "javiti u Vrapce ravnatelju dr. Vladi Jukicu".

- Do sada nismo dobili niti jednu prijavu koja se odnosi na Hypo banku, kaže Zorislav Antun Petrovic, šef Transparency Internationala Hrvatska.

Pokažu li se pak tvrdnje Denisa Latina o pritiscima na HTV tocnima, kao i one Darka Petricica o zapošljavanju Dražena Majica na važno urednicko mjesto da bi radio kao cenzor, tada ce biti posla i za Državno odvjetništvo. Bio bi to primjer zloporabe vlasti bez presedana u hrvatskom medijskom prostoru. (D. GRAKALIC)

CIJELI TEKST O NAVODNOM JAKOVCICEVOM I SANADEROVOM KADROVIRANJU NA PRISAVLJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter