Državna matura: Rovinju i Pazinu 5+

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenici rovinjske Srednje škole Zvane Crnje na državnoj su maturi pokazali puno znanja i spremnosti pa je ta škola ušla u hrvatski top 10. Po uspjehu iz matematike ucenici "Crnje" zauzeli su deveto mjesto.

- Maturi je pristupilo 88 maturanata od njih 91, ali važno je naglasiti da je svaki drugi ucenik bio iz strukovnih usmjerenja, ciji daci nisu obvezni polagati državnu maturu. Iz obaveznih su predmeta - engleskog, hrvatskog i matematike te talijanskog jezika - ucenici postigli izvrsne rezultate, pogotovo iz engleskog na višoj razini, gdje su dobili same cetvorke i petice.

Prolaznost iz matematike je gotovo stopostotna; gimnazijalci su svi prošli, a negativni rezultat imala su tri ucenika strukovne škole. Iz talijanskog jezika na višoj razini šest je petica, a ukupno je ispit pisalo osam ucenika. Jedan je ucenik ispit iz fizike riješio uz 99-postotnu tocnost, što mu je priskrbilo 36. mjesto u državi, dok je drugi ucenik test iz biologije riješio uz gotovo stopostotnu tocnost, što je takoder na ponos školi, rekla je ravnateljica ove škole Marija Brana.

Ucenici pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile postigli su odlicne rezultate na ovogodišnjoj državnoj maturi, potvrdio nam je ravnatelj Josip Šiklic. Po njemu dostupnim informacijama pazinska škola je medu prvih dvadeset u Hrvatskoj. Posebno su dobre rezultate Pazinci postigli iz matematike, u kojoj su vec godinama u samom državnom vrhu.

- Najvažnije mi je da su svi ucenici naše škole koji su izašli na državnu maturu - i gimnazijska i strukovna odjeljenja - ispite i položili, kaže Šiklic, koji se ne sjeca stopostotnog ucinka na maturi u svom radnom vijeku. Smatra da je projekt državne mature u globalu dobar, jer se sada može vidjeti "koliko zaista vrijedi odlicna ocjena dobivena u Pazinu, Zagrebu ili Splitu". (M. M., A. D.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter