Brodovi ispuštaju opasne kemikalije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kancerogeni aromatski ugljikovodik benzen ispušta se s brodova za prijevoz kemikalija u Jadransko more, obicno nakon što ga se iskrca u talijanskim lukama. To su nam potvrdili neki hrvatski pomorci koji su plovili, ili još uvijek plove, na takvim brodovima. Vlasnici brodova to zahtijevaju buduci da je odlaganje takvog otpada skupo, a i rijetke su luke koje ga mogu negdje zbrinuti.

U spremnicima brodova, nakon iskrcaja benzena ili nekih drugih kemikalija, ostane odredena kolicina sirovine koju prevoze, a koja se zatim ispušta u more ubrzo nakon isplovljivanja iz luke u kojoj je obavljen iskrcaj. Pomorci nam vele da je obicno rijec o 400-tinjak litara tekucine. Problem je, medutim, što se ispuštanje, primjerice, benzena - koji se koristi kao otapalo u industriji, ali i za proizvodnju lijekova, lakova, boja - vrlo teško može otkriti jer je rijec o bezbojnoj tekucini koja vrlo lako isparava.

Prema medunarodnoj konvenciji MARPOL, koju je usvojila i Hrvatska, brodovima je doista dopušteno ispuštanje nekih kemikalija, odnosno štetnih tekucih tvari iz svojih tankova, no to ne smiju ciniti unutar 12 nautickih milja od obale, odnosno u teritorijalnom moru, brod pritom mora biti u vožnji, mora imati uredaje kojima se kontrolira kolicina i brzina ispuštanja, dok brzina ispuštanja ne smije biti veca od 30 litara na jednu nauticku milju.

Jedan nam je hrvatski pomorac kazao da je u slucaju benzena ta granica maksimalno 200 litara. Dakle, s brodova se, prema tvrdnjama pomoraca, ispušta najmanje duplo veca kolicina od dopuštene. No, nije problem samo u kolicini, nego i u tome što se kemikalije ispuštaju puno bliže obali no što je propisano.

U Ministarstvu mora tvrde da nemaju saznanja o ispuštanju opasnih kemikalija s brodova u Jadranu. Navode i da u vodama pod jurisdikcijom Hrvatske nije dopušteno s brodova bilo koje zastave ispuštati onecišcujuce kemikalije ili druge opasne i štetne tvari. No, u Ministarstvu kao da zaboravljaju da se ZERP, nad kojim bi Hrvatska htjela imati jurisdikciju, ali je realno nema, ne primjenjuje na clanice EU-a, pa hrvatska Obalna straža, i da hoce, ne može kontrolirati brodove iz EU-a koji tuda plove. (B. ŽIŽOVIC)


OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U NEDJELJNOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter