Kako odjaviti TV prijamnik?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kakav je postupak odjavljivanja televizijskog prijamnika? Pred takvom se dilemom našla ovih dana citateljica koja nam je dostavila obrazac za odjavu televizora te uz njega i izjavu koju bi trebala potpisati i potpis ovjeriti kod javnog bilježnika.

U njoj "pod kaznenom i materijalnom odgovornošcu izjavljuje da ne posjeduje RTV prijamnik te da dopušta ovlaštenim predstavnicima HRT-a nesmetano provodenje kontrole iznijetih cinjenica, dok ce u slucaju odbijanja, odnosno onemogucavanja provodenja kontrole i dalje placati RTV pristojbu".

Uvjerili smo se da je cak Hrvatska udruga za zaštitu potrošaca iz Zagreba u prepisci s glavnim ravnateljem HRT-a iznijela, izmedu ostalog, da ovjera kod javnog bilježnika - koja se placa 50-ak kuna - nije ovjera sadržaja zahtjeva, vec samo potpisa te pita HRT zašto se izjava potpisuje pod kaznenom i materijalnom odgovornošcu.

Protive se i odobrenju za ulazak u stambeni prostor potrošaca. No, iz Prisavlja su spremno odgovorili da ne postupaju suprotno zakonskim propisima, jer da Zakon o HRT-u propisuje obvezu placanja RTV pristojbe za svakog vlasnika radijskog i TV prijamnika te prekršajnu odgovornost u slucaju nepridržavanja ove obveze.

Od jednoga pulskog odvjetnika smo doznali da, na njihovu žalost, ljudi u strahu svašta potpisuju, pa i ovakve izjave. Dovoljno je odjavu preporuceno poslati u HRT radi lakšeg dokazivanja da je poslana, a u njoj mora pisati broj TV-a pod kojim je evidentiran i datum odjave, koji bi, radi pojednostavljenja, trebao biti prvi dan iduceg mjeseca.

Naš sugovornik kaže da je bilo slucajeva da s HRT-a šalju i inspektore koji pretplatnicima prijete pecatiranjem televizora, provjerom je li pokvaren i kojecim drugim, ali da to jednostavno nije zakonski opravdano.

Upozorava citatelje da nikoga ne puštaju u kucu, a to se odnosi i na sve zatvorene, odnosno ogradene prostore dvorišta, osim ovlaštenih osoba sa sudskim nalogom.

"S HRT-a su svašta pokušavali i nama, odvjetnicima, slali prigovore ukazujuci na svoje pravilnike i odluke, ali sud ništa nije prihvacao, jer zakon to ne dozvoljava. To se odnosi i na nepotrebnu ovjeru potpisa kod javnog bilježnika", istice naš sugovornik.


Podijeli: Facebook Twiter