Ovakvim zakonom privatizira se Jadran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak sportsko-rekreativnih ribolovaca iz cijele Hrvatske prosvjedovalo je u srijedu u Splitu tražeci da prijedlog novog Zakona o morskom ribarstvu ne krene u saborsku proceduru prije nego se naprave njegove bitne promjene, odnosno izbace sve neosnovane i znanstveno neutemeljene stavke kojima se negativno diskriminira sportsko-rekreacijski ribolov na Jadranu i time ugrožavaju temeljna prava malog covjeka koji voli more.

Smatraju da ministru i jedinicama lokalne samouprave ne treba dozvoliti mogucnost odredivanja podrucja za sportsko-rekreacijski ribolov, da treba ukinuti kategoriju rekreacijskog ribolova te ostaviti jedino kategoriju sportsko-rekreacijskog. Ostali apsurdni clanci prijedloga zakona odnose se na ogranicavanje ulova od 5 kilograma ribe za 10 dana provedenih na moru, koliko je odredeno i za jedan dan, kao i, kako su kazali, pisanje formulara za jednog ulovljenog špara.

U radnu skupinu za zakonske izmjene zahtijevaju da se ukljuce odgovorne, strucne i nepristrane osobe, kao i predstavnici Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, koji broji 32 tisuce clanova, tim prije što ovakav zakon nema nijedna mediteranska zemlja niti je u skladu s europskim zakonima. Da bi osnažili svoju inicijativu, organizirali su i potpisivanje peticije u svim hrvatskim gradovima.

Ovakav zakonski okvir, prema njihovoj ocjeni, daje mogucnost da se na bilo kojem dijelu jadranskog akvatorija zabrani sportsko-rekreacijski ribolov, a istovremeno dozvoli gospodarski i mali ribolov. Ogorceni su što je prijedlog zakona izradila radna skupina pod patronatom nekadašnjeg ribara, a sada državnog tajnika za ribarstvo u Ministarstvu mora Toncija Božanica.



Resornom ministru Božidaru Kalmeti poruceno je neka takav zakon primjeni na Jarunu i tamo usidri svoju jahtu. Clan Organizacijskog odbora prosvjeda Aljoša Cakic kazao je da novi zakonski prijedlog omogucava stvaranje privatnih ribolovnih rezervata uskih interesnih skupina u kojima vrijede feudalna pravila jer se proglašavaju podrucja na kojima mogu loviti sportsko-rekreativni ribolovci, umjesto podrucja na kojima je takav ribolov zabranjen.

- Posljednji primjer takvog feudalnog gospodarenja morem je Park prirode Lastovsko otocje, ciji pravilnik ogranicava podvodni sportski ribolov. Koji je razlog tome kada sportski ribolovci u ukupnom jadranskom ulovu sudjeluju sa svega jedan posto? Odgovor je u tome što ne žele svjedoke, ljude koji vide iznad i ispod površine mora, istaknuo je Cakic te dodao da sportski ribolovci ne smetaju gospodarskim i malim ribarima kojima podilazi novi zakonski prijedlog.

Nikola Kuljiš
, clan Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru, prijedlog zakona je ocijenio kao udar na tu organizaciju, koja ima veci broj svjetskih i europskih medalja.

- Nama je najspornija stavka ukidanje parangala iz sportskog ribolova, a istovremeno se on ostavlja u rekreativnom ribolovu, što znaci direktno miješanje u sustav natjecanja i kršenje Zakona o sportu, ocijenio je Kuljiš te dodao da je vrlo indikativno da se u prijedlogu zakona spominje jedino podvodna puška kao priprema za njeno potpuno ukidanje.

Predsjednik udruge za podmorje Bios Antun Malger upozorio je da bi ovakav zakon, ako se izglasa, otvorio prostor krivolovcima te bi predstavljao pocetak privatizacije i tajkunizacije Jadrana. Sportski ribolovac i zlatni olimpijac Nikša Kaleb kazao je da je sportaš koji koristi doping varalica, a isto tako i tzv. sportski ribolovac koji pri ronjenju koristi boce s kisikom.

- Oni koji na taj nacin love ribu su isto varalice, krivolovci, a mi to ne želimo biti, niti da nas netko svrstava u tu grupu ljudi, naglasio je Kaleb. Prosvjed je u ime invalida Domovinskog rata podržao Jurica Vuko, koji se usprotivio da se njemu i još preko tisucu njegovih kolega u HSSRM-u, perom oduzme jedina ljubav i smirenje koje na nakon rata našao u moru.

- Prijedlog Zakona o morskom ribarstvu prošao je javnu raspravu i sada treba proci saborsku proceduru, izjavio je komentirajuci prozivanje ribara državni tajnik za ribarstvo Božanic.


Podijeli: Facebook Twiter