Milinovic protiv gripe preporucio - saunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj oboljelih od svinjske gripe porastao je, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na oko 2.500 oboljelih, medu njima 503 laboratorijski potvrdena slucaja pandemijske gripe. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljevic" u srijedu nije bilo promjene u broju i statusu oboljelih.

- Od jucer imamo status quo. Šest osoba i dalje je prikljuceno na respirator, imamo 50-ak hospitaliziranih pacijenata s komplikacijama, a broj pacijenata u ambulanti i dalje je prevelik, rekao nam je infektolog Ilija Kuzman, procelnik Odjela za akutne respiratorne infekcije. Iz bolnice i dalje apeliraju na gradane da se, umjesto njima, jave lijecnicima obiteljske medicine koji ce procijeniti njihovo zdravstveno stanje, te po potrebi dati terapiju ili uputnicu za bolnicu.

Medu oboljelima od svinjske gripe je i sin ministra Milinovica koji se, kaže ministar, dobro oporavlja, drugi je dan bez temperature, i uskoro ce moci reci da je prebolio novu gripu. Njegova obitelj nije dobila profilaksu antivirusnim lijekovima, no ministar se nada da se nece razboljeti.

- Bio sam u Gospicu za vikend, a vec sam tri dana bez simptoma. Nadam se da sam imunološki jaci od ove gripe, kaže Milinovic, koji je u ponedjeljak bio u sauni na plus 90, što, kaže, virusi ne preživljavaju. I gradanima saunu preporucuje kao dobru prevenciju protiv gripe.

Virus H1N1 odnio je i dvije ljudske žrtve, a novih smrtnih slucajeva, na srecu, nema. Ministar zdravstva zatražit ce od KBC-a Split dodatno izvješce o slucaju trogodišnje djevojcice sa svinjskom gripom, preminule prije nekoliko dana u toj bolnici. Kako nam je jucer potvrdio, dodatno ce izvješce zatražiti kako bi se ustanovilo jesu li lijecnici propustili izvijestiti roditelje o sumnji na zarazu virusom H1N1, te je li bilo propusta u smislu izoliranja bolesnog djeteta od ostale djece na tom odjelu.


Podijeli: Facebook Twiter