Tri tisuce tužbi protiv haraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud Republike Hrvatske zaprimio je vec više od tri tisuce prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na place, mirovine i druga primanja, a svakodnevno mu stižu stotine novih predstavki protiv haraca, doznali smo u utorak na Ustavnom sudu.

Da je interes gradana za slanje predstavki protiv kriznog poreza golem, potvrdili su nam i u Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU), cije zagrebacko sjedište svakog dana posjeti nekoliko desetaka ljudi koji se namjeravaju obratiti Ustavnom sudu. Obrazac za podnošenje prijedloga ocjene ustavnosti zakona o haracu, u kojem je navedena sva pravna argumentacija, vec je tjedan dana na internetskim stranicama HSU-a, a prije nekoliko dana gotov obrazac ponudio je gradanima i internetski portal H-alter. U oba slucaja predstavka, odnosno obrazac, samo se otisne, popune se osobni podaci te se predstavka osobno odnese na Ustavni sud u Zagrebu (Varšavska ulica 4-10) ili se pošalje Ustavnom sudu preporucenom pošiljkom. U prvom slucaju gradanin ne mora dati ni kune, a u drugome mora izdvojiti deset kuna za preporucenu pošiljku.

Akciju slanja predstavki Ustavnom sudu protiv omraženog haraca inicirala je predsjednica suda Jasna Omejec, koja je medijima izjavila da ce, ako Ustavni sud zakon proglasi neustavnim i ukine ga, pravo na povrat novca imati samo oni gradani koji su Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog zakona. No, time im nece biti osiguran povrat novca, nego ce to pravo morati izboriti u posebnom, drugom sudskom postupku u kojem ce tražiti ukidanje rješenja o placi ili mirovini.


Podijeli: Facebook Twiter