ENOTEKA

Istarsko-ruska suradnja u dvorcu Belaj


Jedna od ljepših istarskih vinskih priča u posljednjih nekoliko godina događa se oko dvorca Belaj u općini Cerovlje, koji je jedan od najočuvanijih ladanjskih dvoraca u Istri. Dvorac Belaj je danas u vlasništvu ruske obitelji Belay koja je godinama dolazila u Istru, u umašku tenisku akademiju. Sličnost između njihova prezimena i imena dvorca bila je presudna za kupnju ove vrijedne nekretnine 2012. godine. Dvorac i vinariju danas vodi mladi Zhan Belay te svake godine podiže kvalitetu objekta. Na projektu vinarije surađuje s obitelji Ivić koji su suvlasnici dvorca. Prošle godine otvoren je ugostiteljski dio koji je jako dobro posjećen, a u planu je i ulaganje u smještajne kapacitete. Ukupna površina vinograda je 11,4 hektara, od toga 6,4 otpada na malvaziju istarsku, 1,4 na chardonnay, 1,2 na merlot i 1,4 na pinot crni. Kako mi je jednom prilikom ispričao glavni enolog podruma Toni Batel, u vrijeme socijalizma Belaj je bio predviđen za proizvodnju pjenušavih vina pa je u njemu zatekao neobične sorte za Istru poput rieslinga, pinot meuniera i pinota crnoga. Danas bih s vama podijelio moje viđenje malvazije istarske Kseniia iz berbe 2015., koja nosi ime Zhanove supruge. Grožđe za ovo vino brano je početkom rujna u vlastitom vinogradu s nasada koji su stari 55 godina i rastu na dubokoj bijeloj zemlji u kojoj prevladava lapor i nalaze se na 220-250 metara nadmorske visine. Prinos po trsu je 1,2 kilograma, nakon berbe odrađena je maceracija od 48 sati, a potom je vino odležavalo devet mjeseci u velikoj bačvi od slavonskog hrasta te je pred puštanje na tržište još šest mjeseci provelo u boci. Vino krasi lijepa slamnato-žuta boja sa zlatnim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na nosu se javlja nota zrele breskve, potom dolazi nota pečene dunje zatim malo vanilije, suhe trave, mente te malo karamela i livadnoga meda. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane je djelomično svježe, ima blage tanine, dobru mineralnost i srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena te vino ima dobru trajnost u ustima. Na aftertasteu javlja se pečena dunja i tipična malvazijina gorčina s okusom badema. Vino je harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski sam ga sljubio uz oboritu ribu sa žara poput brancina ili orade.

Ime vina: Malvazija istarska Kseniia

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: dvorac Belaj

Lokacija: Belaj/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: oborita riba sa žara

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 85,00 kn (Cicibela Rovinj)

Hrvatska vina: Iskorak s voćnim vinima

Vino se ne proizvodi samo od grožđa već ga je moguće proizvoditi i od ostalog voća, a tim putem krenula je obitelj Rak iz Draganića. Mjesto Draganić nalazi se na pola puta između Karlovca i Jastrebarskog i u njemu postoji dugogodišnja tradicija uzgoja voća. Poduzetna starosjedilačka obitelj Rak (ili Raak) odlučila je napraviti iskorak s voćnim vinima. Okosnicu vinarije čine vrijedni supružnici Boris i supruga Lorena, rođena Brazilka koja se doselila u Hrvatsku. Ova mlada obitelj je vrlo agilna i rado predstavlja svoj proizvod diljem Lijepe naše, ali i izvan Hrvatske. Osobno sam predstavljao njihovo vino na Masterclassu hrvatskih vina u Veroni i nakon toga svjedočio dobroj zainteresiranosti klijenata na hrvatskom štandu za njihova dva vina. Vinarija Raak na tržište plasira dva jako zanimljiva vina isto tako zanimljivih imena, jedno se zove Romantic touch i dobiva se od višnje, a drugo je Elite Dinner wine, kupaža aronije i crnoga ribizla. Boris i Lorena rado ističu da su njihova vina sjajno primljena kod ženske publike koja ih rado konzumira. Romantic touch je neobično vino ili cuvee dva tipa višnje: kontinentalne, koja daje svježinu, i primorske maraska višnje koja daje slador. Berba višnje je krajem lipnja i početkom srpnja te voće nakon berbe macerira pet do sedam dana, a nasadi su stari u prosjeku od pet do deset godina. Nakon prerade vino odležava isključivo u inox bačvama te se potom puni u unikatne boce od pola litre i pušta na tržište. Vino krasi lijepa, živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa mu je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi nos javlja se nota višnje, potom i nota borovnice i malo ribiza te šumske jagode, kasnije slijedi mala nota čokolade, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je slatko, toplo i mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu koja mu daje lepršavost i razigranost u ustima. Vino je ukusno te ga krasi srednje tijelo. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, a okus dosta dugo traje u ustima. Na aftertasteu javlja mi se nota gorke višnje maraske. Vino je u dobroj formi za konzumaciju, harmonično je i ukusno, lijepo se pije te ima finu kakvoću. Enogastronomski preporučio bih ga uz razne deserte poput krostate s višnjama ili laganih čokoladnih torti.

Ime vina: Romantic touch

Godina berbe: više berbi zajedno

Proizvođač: vinarija RAAK

Lokacija: Draganić/Pokuplje

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: voćna krostata

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel glass

Cijena (mpc): 88,00 kn (www.raak.com.hr)

(Emil PERDEC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater