MEĐUNARODNA SURADNJA SUPETARSKIH KOBASIČARA

U zavičaju kobasice od dva kilometra


Delegacija općine Sveti Petar u Šumi minulog je vikenda sudjelovala u programu tradicionalne Kobasičijade koja je već 33. put održana u mjestu Turija u općini Srbobran u Vojvodini. Ova je Kobasičijada, zajedno s tamošnjom udrugom proizvođača kobasica koja ju organizira, također dio mreže srednjoeuropskih manifestacija posvećenih kobasicama u kojoj su uz Supetarce uključeni i Samoborci, Slovenci iz Sevnice, Mađari iz Bekescsabe i Pečuha, Lemeš i Šid također u Vojvodini te nekoliko slavonskih kulenijada.

Osobitost ove manifestacije u Turiji je da se svake godine obara vlastiti rekord u najdužoj kobasici pa su tako domaćini ove godine napravili kobasicu dugačku 2.034 metra, traktorom ju na paleti iznijeli pred mnogobrojnu znatiželjnu publiku, a najduža je kobasica naposljetku ispečena i pojedena. Za tu su kobasicu utrošene dvije i pol tone svinjskog mesa, a njena je izrada trajala puna dva dana.

Gosti s drugih sličnih manifestacija na sajmu u Turiji predstavili su kako se kod njih rade kobasice pa je tako supetarska ekipa - Nadir Breščić, Otavio Pamić i Dean Škropeta - pokazala kako se izrađuje istarska kobasica, od početnih sirovina do lijepo oblikovanih murelića. Na sajmenom štandu Supetarci su predstavili i svoje proizvode - kobasice, salamine i kosnice supetarskih proizvođača, te uz njih ponudili supetarsku malvaziju i teran, domaću travaricu. Supetarski načelnik Mario Bratulić je zajedno s domaćinima nastupio i na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio predstojeći Međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" koji će se održati 3. i 4. ožujka, a domaćine su posebno zanimala hrvatska iskustva s primjenom propisa o proizvodnji mesnih proizvoda nakon hrvatskog pristupanja EU-u. (D. ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater