Planulo je 500 izvrsnih porcija šuga od puževa i palente

Manuel Šumberac i Andrea Sužnjević predstavili booktrailer (D. MEMEDOVIĆ)
Manuel Šumberac i Andrea Sužnjević predstavili booktrailer (D. MEMEDOVIĆ)

Stotine ljudi tiskale su se sinoć u Galižani u beskrajnim redovima čekajući ukusnu porciju puževa na Fešti od puži koju organizira lokalna Zajednica Talijana. Planulo je 500 izvrsnih porcija šuga od puževa i palente po cijeni od 30 kuna koje su spravile galižanske kuharice, kao i fritaje od puževa. Ova tradicionalna fešta, u sklopu koje se odvijaju različite aktivnosti tijekom cijelog dana, svake se godine održava 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe. Festa delle cioche jedinstven je gastro događaj u cijeloj Hrvatskoj, jer su, kako i ime govori, glavna namirnica – puževi.

Priprema puževa proistekla iz gladi

Iako neuobičajeno za naše krajeve, zbog vrlo cijenjenog mesa, jela od puževa smatraju se delicijama u Galižani, pa se izvorni recepti prenose s koljena na koljeno. Iz te specifične gastro tradicije proizišla je i ova fešta po kojoj je Galižana nesumnjivo najpoznatija na gastronomskoj karti Hrvatske.

Predaja govori da je priprema puževa proistekla iz potrebe, odnosno neimaštine i gladi, premda je, kako vidimo, u današnje doba postala jedinstven gastro događaj koji pohode ne samo Galižanci, kojima je to neizostavni dio tradicije, već i žitelji cijele Puljštine, pa i turisti koji tih dana borave na ovom području.

No, Fešta od puži s vremenom se proširila i na druge nekulinarske aktivnosti, pa se tako u utorak u Galižani održala biciklijada, s tim da se, u skladu s karakteristikama središnje namirnice, natjecalo po načelu "tko će sporije prijeći 20 metara bez doticanja tla". Održane su likovne radionice za djecu, izložba "Galižana, jučer i danas", foto natječaj, balinjerada, natjecanje u čišćenju puževa, penjalo se na zamašćeni stup, a mogli su se razgledati i oldtimeri. Večer je začinio Lighthouse band.

Jedu se u Galižani i u Francuskoj

Središnje mjesto bilo je tamošnje rukometno igralište, u sklopu kojeg je i sjedište Zajednice Talijana Galižane "Armando Capolicchio". Diriana Delcaro Hrelja, predsjednica Zajednice Talijana Galižane, kazala nam je da je cilj upoznati i druge ljude s tamošnjom kuhinjom i tradicijom.

- S vremenom smo uspjeli u tome. Pokazali smo koja je vrijednost puža i na koje se sve načine može pripremiti. Osim palente sa šugom, ove godine donosimo i novitet - fritaju s puževima koji se mogu spraviti na još puno načina. Ljudi su nekad zbog neimaštine posegnuli za puževima. Teško se živjelo od zemlje i ljudi često nisu imali što staviti u lonac, pa je vjerojatno tako nastalo ovo tradicionalno jelo, kazala je Delcaro Hrelja.

Na fešti u Galižani bio je sam vrh Talijanske unije, Furio Radin i Maurizio Tremul, kao i istarska dožupanica iz redova talijanske zajednica Giuseppina Rajko. Radinu se galižanska delicija jako svidjela.

- Da se puži ovdje pripremaju znao sam još od osnovne škole, jer su tada Galižanci pohađali školu u Puli. U svakom razredu je bila barem jedna šestina Galižanaca. Prvi put sam ih kušao jako davno i odlični su mi. Jeo sam ih samo u Galižani i Francuskoj gdje ih pripremaju na posve drugačiji način. Koji su puževi bolji? Ovi u Galižani, izjavio je Radin.

Tajna je u bružoli

Recept za šugo od puža vrlo je jednostavan: prži se kapula, potom ubaci mrkva i celer i kad se sve izdinsta dodaju se puži, potom pasirana rajčica, te začini. Najbitniji začin je jedna vrsta metvice koju Galižanci na dijalektu zovu bružola i koja daje poseban, aromatičan okus šugu. U Istri se puževi spremaju samo u Galižani, a doznali smo da se jedu i u Lipiku, u tamošnjoj Zajednici Talijana. Spravljaju se u Italiji i, naravno, "domovini" Francuskoj. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter