Tradicionalna kuhinja i namirnice zdraviji su od današnjih "eksperimenata"

Porečki Decumanus zimi (M. MIJOŠEK)
Porečki Decumanus zimi (M. MIJOŠEK)

Danas je u Circolu otvorena sedma po redu manifestacija Etnografskog muzeja Istre "Pazi što jedeš" koja će na razne načine ove godine staviti naglasak na prenošenje znanja i očuvanje okusa. Svečanom otvorenju nazočila je i zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, koja je zahvalila organizatoricama na ovoj lijepoj manifestaciji posvećenoj zdravom načinu ishrane, kojem se posvećuje sve više pažnje i daje sve više truda kako bi se ovaj životni stil usvojio već od najmlađe dobi.

Zanimljive radionice

- Kao što sam više puta istaknula, ove godine glavna nam je tema prenošenje znanja i očuvanje tradicionalnih okusa i namirnica, jer smatramo da je vrlo važno da naučimo sve ono što su naše nonice znale i da ta znanja prenesemo i na svoju djecu. Vjerujem da će svi posjetitelji pronaći ovdje nešto za sebe, jer nas tijekom vikenda očekuje jako puno sadržaja i radionica, rekla je Tanja Kocković Zaborski, kustosica Etnografskog muzeja Istre.

OPG Strancarić nudi proizvode s brežuljka Čučerja, a osim raznih ukusnih marmelada, tu je i jabučni ocat od nešpricanih jabuka, uključujući i stare sorte, koji je "zaradio" zlatnu medalju kakvoće od tri neovisna europska laboratorija. Ono što nas je najviše začudilo, ali i oduševilo, je činjenica da obitelj Strancarić proizvodi i prodaje vlastiti eko-senf, pikantni i s kurkumom, fantastičnu "hrenadu", i dovoljno pikantan Gipsy umak, koji su mnogi posjetitelji rado kušali.

- Vlastitom proizvodnjom bavimo se od 2002. godine i od tada nam je to jedini izvor prihoda. Teško je, u tome suprugu i meni nerijetko mora pomagati cijela obitelj, imamo posla po cijele dane, ali na koncu radimo ono što volimo i što nas čini sretnima. Zaista se trudimo, dosta istražujemo i po internetu, povezujemo se s drugim proizvođačima kako bismo dobili isključivo vrhunske eko-namirnice za naše proizvode, pa nas jako veseli kada netko prepozna taj naš rad i trud, kao što je naša Hrenada dobila srebrnu medalju na sajmu inovacija u Slatini, rekla nam je Mirjana Stancarić.

Sa željom da se bave nečime što će njima pričinjavati zadovoljstvo a na koncu i koristiti ljudima, pokrenut je i OPG Devald iz Bilja kraj Osijeka koji se bavi uzgojem ljekovite aronije i proizvoda na bazi ovog bobičastog voća.

- Istraživali smo na internetu i otkrili da je aronija, nakon konoplje, najučinkovitija i najsvestranija biljka s puno blagodati za ljude, pa smo oformili plantažu na dva hektara zemljišta. Sada s našim sokom od aronije, proizvedenim u potpunosti na ekološki način možete stabilizirati željezo u krvi, regulirati šećer i kolesterol, ima jako puno antioksidansa, čisti organizam i regulira probavu. Međutim, najviše bih ju preporučio ljudima koji moraju ići na kemoterapiju ili zračenje, jer ona dokazano apsorbira radijaciju, uz još puno blagodati, rekao nam je Zdenko Devald.

Ljekovite biljke

Kad smo već spominjali isto tako ljekovitu konoplju, i njene se prerađevine mogu naći na ovom sajmu zahvaljujući OPG-u Borojević iz Dvora na Uni. Oni se proizvodnjom konoplje, heljde, lana i lješnjaka bave od 2003. godine, te od njih izrađuju razne prerađevine kao što su ulja, čajevi, brašna i drugo. Ovo je samo trećina ponude sa sajma, pa bi ga svakako bilo šteta propustiti.

Subotnji program

U subotu manifestacija započinje u 9.30 sati uz prezentaciju i degustaciju zdravog doručka s nutricionisticom Ninom Penezić, nakon čega u 10.30 sati slijedi prva radionica za djecu, izrada nakita s voćnim motivima uz kreativnu Tinu Divić, dok je za 11 sati predviđena prezentacija kratkog studentskog dokumentarnog filma tradicionalnih recepata u Pićnu.

Od 13 do 14 sati posjetitelji će si moći na sajmu kupiti zdravi ručak po cijeni od 25 kuna koji će pripremati Zalogajnica Punkt, a u isto to vrijeme održavat će se radionica za odrasle o sirovoj hrani. Od 15 do 18 sati slijedi druga radionica za odrasle o aromaterapiji, a u međuvremenu, od 17 do 18 sati djeca će se moći besplatno uključiti u radionicu rada s vrlo zahvalnim materijalom, filcom. Također u 17 sati uslijedit će vrlo zanimljive "Ćakulice o kuharicama", a potom od 19 sati slijedi večera iz čarobne kuhinje ekipe Hook and Cook. Za cijelo to vrijeme, od 10 do 19 sati, u prostoru Circola održava se i eko sajam na kojem 30-ak certificiranih ekoloških proizvođača nudi svoje raznovrsne proizvode, ali i vrlo korisne savjete i znanja.

U nedjelju Pazi što jedeš otvorit će svoja vrata u 10 sati doručkom uz Solidarnu Eko kuhinju, nakon čega slijedi vrlo zanimljiva radionica za djecu izrade pašte "po starinski". Od 13.30 slijede radionice za odrasle, prvo "Sirove slastice", a zatim u 15.30 radionica ukrašavanja teglica, dok je od 13 do 14 sati predviđen ručak, ponovo uz zalogajnicu Punkt. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter