DRAMA U BRKAČU Okončana cjelodnevna policijska blokada, obitelj Milanović deložirana nakon nasilnog ulaska u kuću


Akcija Živog zida i žitelja Motovunštine nije uspjela. Obitelj Milanović je deložirana iz svog doma u Brkaču. Iako je deložacija bila najavljena za danas u 9.30 policija je u Brkač došla već u četvrtak oko 18 sati, tako se Brkač danas ujutro našao pod policijskom opsadom. Na ulazu u selo postavljene su fizičke zapreke koje su čuvale temeljna i specijalna policija, a gotovo polovica sela, oko kuće Milanovićevih bila je označena policijskom trakom tako da se mjestu događaja nitko nije mogao ni približiti.

Jutros oko 11 sati policija je provalila vrata kuće obitelji Milanović i počela iznositi članove obitelji i aktiviste Živog zida i odnositi ih u policijski kombi. U međuvremenu u kuću su ušli i ovrhovoditelji. U kući se, kako doznajemo, nalazilo osmero članova obitelji Milanović. Policija medijima nije dopustila ulaz u samo mjesto, a u samu kuću ne može ući niti odvjetnica obitelji.

Iz sela je upravo izašla Morena Milanović, kći Lina Milanovića, koja kaže da su provalili u kuću i sve razbili. Specijalci ili zaštitari, priupitao je naš novinar?

- To su specijalci napravili, tvrdi Morena Milanović i dodaje da su cijelu obitelj iznijeli iz kuće i "potrpali" u "marice", a sad iznose i aktiviste Živog zida koji su bili u kući s obitelji.

Brkač je od jutra blokiran, i to dvostruko. Najprije je policija blokirala cijelo selo, postavila barikade, ogradu oko cijelog sela, a potom su ispred ulaza u selo građani parkirali tridesetak automobila i dodatno sve blokirali. Dovezena su i dva "pauka" ne bi li raščistila gužvu, ali i njih su ljudi blokirali, pa ne mogu napraviti ništa. U međuvremenu je stigla i Hitna pomoć.

- Sve što se ovdje danas radi je protuzakonito - rekao je Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida. - Sad žele pod svaku cijenu izvršiti deložaciju, prije nego li se donese novi zakon u Saboru. To je nedopustivo. Ovo je prvi put da se negdje usred turističke sezone blokira cijelo selo i pitam kakvu to poruku šaljemo u svijet. Ovuda prolaze turisti na biciklima, sve vide i sigurno im dojmovi nisu lijepi.


Zbog deložacije obitelji Milanović u Brkaču pokraj Motovuna, koja je zakazana za danas u 9,30 sati, na terenu je opsadno stanje. Prema posljednjim informacijama deložacija do 9.50 još nije započela već policija s prilazne ceste paukom uklanja automobile aktivista Živog zida.

Živi zid na svom Facebook profilu od jutros uživo prenosi napetu situaciju u Brkaču gdje pedesetak djelatnika interventne policija pokušava onemogućiti prosvjednike da spriječe deložaciju sedmeročlane obitelji Milanović.

Prijenos je do sada pogledalo više od 60 000 ljudi.

Prilaz mjestu od sinoć je blokiran jakim policijskim snagama.

Kako je na konferenciji za novinare Živog zida prije nekoliko dana objavljeno, slučaj obitelji Milanović se započeo komplicirati još prije petnaestak godina kada su za potrebe liječenja i operacije kćerke Matee, koja je stopostotni invalid s dijagnozom cerebralne paralize u dva navrata podigli ukupno 80 tisuća eura kredita kod jedne RBA štedionice. Provizije raznim agentima, javnobilježničke pristojbe, rate i kamate kredita učinili su da njihov dug vrtoglavo poraste, pa su unatoč činjenici da su do sada otplatili više od 200 tisuća eura, dužni su još oko 150 tisuća eura. Doduše, više formalno ne duguju štedionici, već tvrtki RBU nekretnine, koja je od štedionice "otkupila" jedini dom Milanovićevih.

Jučer je, međutim, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske medijima poslao svoje viđenje ove situacije.

Kako se u reagiranju tvrdi, netočno je da je Lino Milanović podigao kredit u vrijednosti od 80 tisuća eura namijenjenih operaciji kćeri s cerebralnom paralizom. Točno je da je 2001. godine podigao kredit u vrijednosti od 80 tisuća eura zbog izgradnje poslovno-stambenog objekta, a krajem 2002. godine dodatan kredit u vrijednosti od 20 tisuća eura u svrhu finalizacije objekta. Navedeni su krediti također sklopljeni u Austriji, za što postoji i potrebna dokumentacija.

Netočno je. kaže se, da je Milanović dosad otplatio više od 200 tisuća eura, kako navodi odvjetnica ovršenika, Ivana Buić. Manji dio duga od 32 tisuće eura obitelj Milanović je isplatila dobrovoljno, dok je preostali dio prisilno otplaćen u ovrsi nakon što je društvo R.B.U. Nekretnine d.o.o. kupilo nekretninu na javnoj dražbi 2008. godine, čime je potraživanje banke u cijelosti namireno. Iz kupovne cijene koju je platilo društvo R.B.U. Nekretnine d.o.o. podmirena su dugovanja Banke te Banka od tada nema poslovni odnos s klijentom jer su time zatvorena dugovanja obitelji Milanović prema banci. Također, iz kupovne cijene podmirena su sveukupna dugovanja druga dva vjerovnika (Privredna banka i Ministarstvo financija).

Spomenuto je društvo 2010. godine sklopilo s ovršenicima ugovor o kupoprodaji kojeg se oni nisu pridržavali i nisu isplatili kupoprodajnu cijenu kako je ugovoreno te je ugovor raskinut iz čega proizlazi da se obitelj Milanović u nekretnini nalazi bespravno najmanje od 2009. godine Temeljem navedenog, navedena se ovrha ne vodi po prijedlogu banke, kako se navodi u članku, već po prijedlogu društva R.B.U. Nekretnine d.o.o., kaže se u reagiranju.

Navedeno društvo već godinama pokušava iznaći mirno rješenje sporne situacije s obitelji Milanović te je u više navrata, uvažavajući specifičnost situacije, izrazilo spremnost prodati navedenu nekretninu istima, i to čak po manjoj kupoprodajnoj cijeni od one po kojoj je prije gotovo 10 godina kupilo nekretninu. Navedena nastojanja nisu urodila plodom, iako obitelj Milanović istu nekretninu, u vlasništvu društva R.B.U. Nekretnine d.o.o., gospodarski iskorištava, kaže Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske. (GI, M. RIMANIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter