MUZEJ GRADA UMAGA

Dva stoljeća zanimljive povijesti savudrijskog svjetionika


U sklopu obilježavanja 200 godina savudrijskog svjetionika predviđen je raznolik i bogat program koji će se višekratno odvijati tijekom godine. Inauguracija proslave započela je otvorenjem izložbe u Muzeju Grada Umaga "Više od svjetla i soli dvjesto godina hrvatskih svjetionika" kao projekt izložbenih fotografija i ciljanih predavanja. Izložbu su osmislili Danka Radić i Petra Blažević iz Hrvatskog pomorskog muzeja, Antonija Perković iz splitskog Plovputa, Marijan Bradanović sa Sveučilišta u Rijeci, Dean Krmac iz Humanističkog društva Histria iz Kopra, te Sunčana Dežjot, vanjska suradnica Muzeja grada Umaga.

Na dokumentarnoj izložbi sastavljenoj od brojnih fotografija, isječaka iz novina i publikacija su na 25 panoa, uz povijesne značajke svjetionika duž istočne jadranske obale, prikazane su životne i radne prilike na hrvatskim svjetionicima, a od predmeta su izložene stare razglednice sa prikazima svjetionika kao i našeg savudrijskog, hidrografske karte, svjetioničarski dnevnici, predmeti iz svakodnevnog života na svjetioniku, svjetioničarske uniforme i rasvjetna tijela.

Posebno je ispisana i povijest savudrijskog svjetionika, te je kroz priče dvojice savudrijskih svjetioničara Franje Matičića i Maria Milina Ungara i svjetioničareve žene Anice Matičić zabilježena osnovna značajka tog zanimanja, uvjeti života na svjetioniku, položaj svjetioničareve žene, te transformacije koje prolazi zanimanje svjetioničara u novije doba, automatizacijom.

Istovremeno je na prvome katu Muzeja i galeriji Pučkog otvorenog učilišta Umag upriličena i fascinantna izložba fotografija "Hrvatski svjetionici", rad nekoliko desetaka fotografa, urednika Željka Višića iz splitskog Plovputa, koji je ujedno urednik istoimene fotomonografije. Kuće svjetla ili Lighthouse kako najčešće nazivaju svjetionike, na ovoj izložbi govore više od prikazanog motiva. Dočaravaju atmosferu u kojoj stameni svjetionici komuniciraju s morem, pučinom, stijenama i galebovima, ponekad jedinim prijateljima.

Uslijedilo je nakon otvaranja izložbe predavanje pod nazivom "Prvih dvije stotine godina savudrijskog svjetionika" dr. sc. Marijana Bradanovića i dr. sc. Dejana Krmca u kojem nas je Bradanović prošetao kroz povijest od nastanka ideje o izgradnji svjetionika do izboru projektanta čuvenog tršćanskog arhitekta i konzervatora Pietra Nobila koji je pripadao krugu klasicističkih arhitekata i same izgradnje objekta. (Sanja BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini