U BRTONIŠKOM MUZEJU VINA I SELJAČKOG STVARALAŠTVA OTVOREN DVODNEVNI WINE VIP EVENT

U Brtoniglu se sve više dolazi zbog vina


- Vino je vrlo važno za Brtoniglu, jer iako naša općina zauzima svega jedan posto površine Istarske županije, ovdje se proizvodi 10 posto svega vina u Istri, naglasio je Paolo Klarić, načelnik općine Brtonigla, otvarajući u brtoniškom Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva dvodnevni Wine VIP Event, konferenciju vrhunskih vinskih znalaca koju organizira tvrtka Ricerca Mercato u suradnji s općinom Brtonigla i njenom Turističkom zajednicom.

Iskusni sommelieri iz regije

Na otvorenju ovog događanja direktor tvrtke Ricerca Mercato, Dantes Begić, istaknuo je važnost ove konferencije za unapređenje kvalitete ponuda i usluga hrvatskog turizma, ali i za profesionalno usavršavanje svima koji se u svom poslu bave vinom. Upravo njima, sommelierima, ugostiteljima, voditeljima odjela nabave u turističkim tvrtkama i sličnim profilima namijenjena je ova konferencija, čiji se radni dio sastoji od stručnih predavanja u kojima svoja poslovna i životna iskustva iznose iskusni sommelieri iz regije. Tako je tijekom prvog dana konferencije o osnovama sommelierskog posla govorio trostruki sommelierski prvak Hrvatske Filip Savić; supružnici Karin Rupena Perdec i Emil Perdec, oboje sommelieri, govorili su o tome kako spajaju bračni život i svoj sommelierski posao; Marija Vukelić je govorila o organizaciji vinskih manifestacija; austrijski sommelierski prvak Suvad Zlatić Suwi govorio je o prodajnim vještinama sommeliera; dok je jedan od hrvatskih predstavnika u Decanterovoj ocjenjivačkoj komisiji Mario Meštrović govorio o spajanju hrane i vina.

Fokus je na kvaliteti i edukaciji

Drugog dana konferencije, danas (tj. u petak) će svoja predavanja ponoviti Filip Savić, Emil Perdec i Karin Rupena Perdec, te Marija Vukelić, a o spajanju hrane i vina govorit će slovenska sommelierka Mira Šemić. I u četvrtak i u petak vođenim su degustacijama predstavljena vina četiriju brtoniških vinarija – Novacco, Veralda, Cattunar i Capo, a u izložbenom dijelu manifestacije predstavili su se i drugi vinari iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, te proizvođači pršuta, sira, tartufa, maslinovog ulja i drugih autohtonih delicija.

Sudionicima ove konferencije u kratko je vrijeme predstavljeno mnoštvo korisnih podataka i iskustava, odnosno riječima Michelle Babić, direktorice TZ Brtonigle, koja suorganizira ovo događanje: "Fokus je na kvaliteti, edukaciji i vinu, koje je posljednjih godina sve veći motivator dolazaka gostiju u našu destinaciju". (D. ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater