Prodor i okupacija ideologije zla 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumačka ekipa Prešernovog gledališča iz Kranja često je do sada nastupala na daskama umaške male scene i Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav". Četvrte festivalske večeri uprizorili su dramu "Helverova noć" poljskog književnika, redatelja i povjesničara umjetnosti  Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar 
Villqist. 

Ideologija zla

"Helverova noć" je njegova prva drama. Inače, napisao je dvadesetak drama i romana, 
prevođen je na engleski, francuski, bugarski, njemački, talijanski... Drame su mu igrane u brojnim poljskim i kazalištima diljem svijeta. Često u djelima govori o egzistencijalnim i najvažnijim životnim pitanjima suvremenog čovjeka. 

U predstavi "Helverova noć" autor upozorava na ideologiju zla smještajući dramsku radnju o intimi i rezignaciji jednog para u vrijeme rastućeg nacizma u Njemačkoj. To je glas autora o pravu čovjeka da bude drugačiji. Na sceni je dvoje junaka - Karla i Helver, ali ima ih puno i izvan scene. Zapravo, su to glasovi uličnih manifestacija, zvukovi gradske glazbe, pucnji, krikovi prestrašenih ljudi koje izvlače iz stanova. No, u Karlinom stanu je sve tiho i uredno, život teče organizirano do posljednjeg detalja. Karla brine za mladog 
Helvera čime želi okajati svoje grijehe i životni neuspjeh. Djetinjastog Helvera fascinira grupni fanatizam i posebno ga privlači nasilje i okrutnost. Uskoro oboje postaju žrtve ideološke mržnje kada se vanjski i unutarnji svijet susretnu, a emocije dostignu vrhunac.

Dramu "Helverova noć" režirao je Alen Jelen, kazališni i radijski redatelj, dramaturg i novinar u redakciji igranog programa Radio Slovenije. Čest je gost redatelj u tom kranjskom kazalištu. Dramaturšku obradu potpisuje Marinka Poštrak, ulogu Karle odlično igra Darja Reichman, a Helvera također jednaki Blaž Setnikar.

Vrsna režija

Iako je do sada publika koja prati predstave Zlatnog lava cijenila i dobro posjećivala slovenske predstave, iznenadila je vrlo slaba gledanost ove vrlo dobre predstave u kojoj se ističu dvoje glumaca, ali svakako vrsna režija i scenografija dočaravajući 1938. godinu. Malobrojni gledatelji su u ovoj predstavi vidjeli do sada najbolju i dodijelili joj čistu peticu - 5,00. Trebalo bi pretražiti u arhivama je li neka od dosadašnjih predstava u prethodnih 17 festivala dobila takvu ocjenu! (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter