Riblje juhe s vinom ili čili paprikom

Jhonnes Marques De Souza, brazilski nogometaš u Puli, slavi Neymarov izjednačujući gol (M. ANGELINI)
Jhonnes Marques De Souza, brazilski nogometaš u Puli, slavi Neymarov izjednačujući gol (M. ANGELINI)

Pravi je to mamac da u ove vruće ljetne dane pripremimo ukućanima i prijateljima malo ali ukusno iznenađenje za trpezom. Ne treba nam gotovo ništa posebno, kozice i mediteranskih i inih začina, te crnog vina, ribe, mrkve i vrhnja

Navikli smo pripremati riblju juhu uglavnom na uvijek isti, tradicionalni način: riba, maslinovo ulje, peršin, mrkva te još koji dodatak ovisno kako tko želi ili je naučio raditi. Riba se prokuha, očisti, i vrati kada je povrće kuhano u juhu. Dodamo malo riže i, 
eto ti ljetnog užitka. Bar sada kada se u ribarnicama može pronaći različite ribe. Ali ne uvijek po istim cijenama. Primijetila sam da na porečkoj tržnici u dane vikenda rastu hrpe škampi i prvorazredne skupe ribe, a nema one manje i jeftinije, pa čak ni različite ribe za brudet. Sve je ljeti ovdje usmjereno prema turističkom potrošačkom džepu.

Kako se na šalterima pošte posljednjih godina može svašta naći i kupiti, od svijeća za 
groblje do cigareta, tako se i njihov knjižni fond sve više popunjava ljetnom literaturom u kojoj klasiku svakako čine i kuharice. Ovdje, srećom, po pristupačnim cijenama pa sam nedavno kupila zanimljivu knjižicu Zdrave juhe, izdavač Diskont knjiga, autorica Andrea Štimac, u kojoj sam pronašla zanimljive riblje juhe. Cijena - kako bi rekao sir Oliver - uistinu, prava sitnica. Krem juha i tajlandska ljuto-kisela juha drugačije su od onih ribljih 
juha na koje smo navikli, a to je pravi mamac da u ove vruće ljetne dane pripremimo ukućanima i prijateljima malo ali ukusno iznenađenje za trpezom. Ne treba nam gotovo ništa posebno, kozica i mediteranskih i inih začina, te crnog vina, ribe, mrkve i vrhnja. Od stranih sastojaka kupiti treba tek tajlandski riblji umak koji je dostupan u svim većim super-marketima ili prodavaonicama mirodija i gastro-dodataka. I wok, akoga već nemate. Uživajte i, dobar tek! 

Krem juha od morske ribe

Sastojci: 1 l crnog vina, 1 l vode, 2 kg morske ribe, 4 glavice luka, glavica češnjaka, 300 g mrkve, sol i papar, 2 lista lovora, 1,5 dl kiselog vrhnja

Priprema: U lonac uliti vino i vodu, kad zavrije dodati komade ribe, sitno nasjeckani luk, češnjak i mrkvu. Posoliti i dodati lovor. Na umjerenoj vatri, polupoklopljeno kuhati 20 minuta. Ribu izvaditi iz lonca i odvojiti meso od kostiju. Juhu procijediti. Propasirati povrće i dodati u juhu s očišćenim komadićima ribe. Umiješati kiselo vrhnje, popapriti, posoliti i poslužiti toplo.

Tajlandska ljuto-kisela juha s kozicama

Sastojci: 700 g kozica, 40 ml biljnog ulja, ribana limunova korica, korijen đumbira 
(oko 2,5 cm), 2-3 režnja češnjaka, manja grančica svježeg korijandera, pola žličice mljevenog svježeg papra, 1,8 li vode, 1-2 male čili paprike bez sjemeniki, 6 listova mente, 4 mlada luka, 1-2 žlice tajlandskog ribljeg umaka, sok jedne limete ili limuna

Priprema: Očistite kozice, odstranite glave. Ogulite repove kozica, a ljuske 
sačuvajte s glavama. Sve isperite i ocijedite. Zagrijte wok, dodajte ulje, na ulje ljuske s glavama, đumbir, češnjak, koricu limuna, stabljike korijandera i papar, pržite nekoliko minuta dok glave i ljuske ne dobiju ružičastu boju. Lagano dodajte vodu u wok i prokuhajte, bacajući sve što izroni na površinu. Kuhajte 15 minuta dok tekućina malo ne ishlapi. Procijedite kroz fino cjedilo i bistru juhu od kozica vratite u wok. Zakuhajte je, 
dodajte kozice, čili, listove limete, mladi luk. Lagano kuhajte tri minute dok kozice ne do biju ružičastu boju. Začinite ribljim umakom i sokom limete ili limuna. Poslužite s listićima korijandera.

Vesna MEDVEDEC



Podijeli: Facebook Twiter