PRVI FESTIVAL FOTOGRAFIJE MOTOVUN PHOTO HILL

Na brdu dobrih fotografija


Stotinu i dvadeset fotografa iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je ovog vikenda na dvodnevnom Festivalu fotografije Motovun Photo Hill, kojeg je organizirala Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Općinom i motovunskom Turističkom zajednicom. Namijenjena foto entuzijastima, članovima fotoklubova ili naprosto ljubiteljima fotografije, ova je manifestacija ponudila niz zanimljivih sadržaja, od predavanja i radionica preko izložbi fotografija i fotografske opreme pa do orijentacijskog fotografskog natjecanja nazvanog Foto-potraga, a osebujna atmosfera ovoga događanja proizlazi i iz njegovoga gesla: "Brdo dobrih fotografija".

Na svečanom otvorenju Festivala uz domaćine, predsjednika udruge Fotovun Davida Matkovića i tajnika Valdija Škera, sudionike su pozdravili motovunski načelnik Tomislav Pahović te direktorica motovunske Turističke zajednice Iva Jeletić Prodan, zahvalivši se udruzi Fotovun što je u svega dvije godine rada značajno unaprijedila kulturni i društveni život Motovuna. Prvi festivalski dan započeo je predavanjem Borislava Božića iz Rijeke "Fotografska slika, njena estetska dimenzija i društvena uloga kroz povijest", te radionicom "Zračna fotografija" koju je vodio Danijel Bartolić. Popodnevna "Foto-potraga" povela je sudionike Festivala kroz mnoge skrivene zakutke Motovuna: sudionici su prema dobivenoj mapi i zadacima nalik na zagonetke trebali pronaći i fotografirati motive prema vlastitom izboru, ali u okviru zadane teme. Prvi festivalski dan završen je predavanjem i radionicom profesionalnog fotografa iz Pule Đanija Celije na temu "Uvod u vrste i sheme svjetla pri snimanju portreta u studijskim uvjetima", te zajedničkom radionicom snimanja zalaska sunca s motovunskih zidina.

Nedjeljni program festivala sastojao se od dvije atraktivne radionice: onu o vjenčanoj fotografiji vodio je profesionalni fotograf Rajko Boričić iz Labina, a na poligonu udruge Motovun Off Road radionicu sportske fotografije vodio je profesionalni fotograf Morgan Matijević. Kao modeli fotografima na ovoj su radionici poslužili vozači džipova, koji se na istom poligonu već godinama natječu u sklopu motovunskog obilježavanja Prvog svibnja.

U sklopu Festivala predstavljene su i četiri klupske fotografske izložbe: izložbom "Linija i ploha" predstavio se Fotoklub Maribor, skupna izložba Fotokluba Klik iz Svete Nedelje zvala se "Najbolja vol. 2", retrospektivnom izložbom predstavio se Fotoklub Rijeka, dok su se domaćini iz udruge Fotovun predstavili skupnom izložbom "FOURte & CO". Festival su pratile i izložbe i prezentacije fotografske opreme, te obilje druženja, razmjena iskustava, i stjecanja dojmova o jednom od najfotogeničnijih starih gradića na svijetu. Obilje fotografija snimljenih tijekom Festivala već se pojavljuje na društvenim mrežama, a bit će ih još više kada se njihovi autori vrate kućama i u miru odaberu najuspjelije. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum