BRTONIGLA: REGIONALNO NATJECANJE SOMMELIERA ZA ISTRU I KVARNER

Zoran Gregorović najbolji je sommelier u regiji


Zoran Gregorović iz porečkog Valamar Isabella resorta pobjednik je sedmog regionalnog prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera za ovu godinu. On je u vrlo zahtjevnom finalnom natjecanju u Brtonigli bio uspješniji od drugoplasiranog sommeliera Ivana Dušića iz Stancije Meneghetti (Bale) i trećeplasiranog Darjana Zelića iz hotela Kvarner (LRH Opatija).

Gregorović je prošle godine na ovom regionalnom natjecanju bio drugi, a prema propozicijama kao pobjednik više ne može sudjelovati u regionalnom natjecanju, kako bi se svake godine oslobodilo mjesto novim stručnjacima za posluživanje vina i drugih pića. Na ovogodišnjem natjecanju sommeliera Istre i Kvarnera sudjelovalo je 28 natjecatelja, predstavnika hotelskih kuća i uglednih restorana, a na završnici u Brtonigli našlo se 12 najboljih.

Četiri vrste vina i sira

Osim trojice prvoplasiranih u završnici su se u nekoliko disciplina natjecali Filip Božić (Monte Mulini, Maistra), Denis Peteani (hotel Peteani, Plomin), Ivan Vrdoljak (hotel Parentium, Plava laguna), Anto Prgomet (Laguba Lounge, Plava laguna), Vanja Kuhta (hotel Adriatic, Maistra), Matija Curić (Arena Hospitality Group Pula), Almin Imširović (hotel Lone, Maistra), Tomislav Mikinac (hotel Kvarner, Liburnia Riviera hoteli) i Edi Brčić (hotel Riviera, Valamar). Svi su oni tijekom dana u Brtonigli rješavali ispit znanja od 30 pitanja, praktično su pokazivali sljubljivanje četiri vrste vina s četiri vrste sira, posluživanje i opis vina.

Trojicu najboljih je u finalnom dijelu pred publikom ocjenjivala posebna komisija u kojoj su bili Karin Rupena Perdec, Alena Stuparić, Dalibor Ferenčak, Dragan Cinkopan i dvojica pobjednika u dvije posljednje godine Saša Krajinović i Marko Škarica. Natjecatelji su pokazivali svoje umijeće u predstavljanju i posluživanju pjenušca, ispravljanju pogrešaka u vinskoj karti, dekantiranju i posluživanju crvenog vina, prepoznavanju malvazije s četiri zemlje brtoniškog područja, u prepoznavanju raznih pića u zatamnjenim čašama, te na kraju u ravnomjernom istakanju magnuma, boce od 1,5 litre vina u 16 čaša. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom