U Puli postotak odvajanja otpada 20 posto

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Grad Pula i Herculanea već punih deset godina intenzivno nadograđuju sustav gospodarenja otpadom. S odvojenim prikupljanjem otpada Herculanea je započela prije gotovo deset godina i otad ga intenzivno nadograđuje. Cilj je stvoriti pretpostavke da se usluga naplati po zaduženom volumenu. No, želja je istovremeno motivirati korisnike usluge da što više odvajaju i selektiraju otpad.

Slijedi podjela kompostera

- Nakon brojnih aktivnosti od zelenih otoka, pilot projekata i odrađenih edukativnih aktivnosti možemo konstatirati da je danas veći dio tog sustava uspostavljen te sada čekamo donošenje uredbe o komunalnom otpadu RH i prelazak na novi način naplate temeljen na načelu "plati koliko si otpada proizveo", istaknuo je Igor Stari, direktor Herculanee.

S ciljem kvalitetne uspostave sustava primarne reciklaže i nadogradnje sustava gospodarenja otpadom u prethodnom su periodu odrađene brojne aktivnosti koje će se nastaviti i u narednom razdoblju. Tako, do usvajanja spomenute uredbe, a sve s ciljem individualizacije i motivacije građana za odvajanjem otpada, između ostalog, slijedi podjela kompostera za obiteljske kuće.

- Kompostere ćemo podijeliti po provedenim aktivnostima kroz mjesne odbore i po prijavama korisnika tijekom lipnja. Ukupno će biti podijeljeno oko 500-tinjak kompostera namijenjenih prije svega obiteljski kućama sa zelenim okućnicama, kazao je Stari i napomenuo da će građani pravovremeno biti informirani o načinima njihovog preuzimanja.

Nakon postavljanja podzemnih posuda na pet lokacija u užem gradskom središtu, sada se čeka novi javni poziv Fonda za zaštitu okoliša da bi se potom krenulo s daljnjim širenjem sustava. Cilj je na 15 do 20 lokacija u gradskom centru postaviti podzemne posude i time "maknuti" otpad iz gradskog središta. Tijekom ljetnih mjeseci, povući će se posude s javnih površina u užem gradskom središtu. Time će građani koji žive u centru u potpunosti odlagati svoj otpad u podzemne posude, dok će s druge strane poslovni subjekti prijeći u potpunosti na novi režim odvoza "od vrata do vrata".

Paralelno sa zaduživanjem individualnih posuda za obiteljske kuće krenut će se i s prikupljanjem podataka o broju članova kućanstava koji žive u višestambenim objektima na način da će se kontaktirati predstavnici stanara i kućnih upravitelja.

- Kao i kod obiteljskih kuća i kod višestambenih objekata pokušava se postići što veći stupanja individualizacije. I u ostalim dijelovima grada obiteljske kuće koje do sada nisu bile obuhvaćene podjelom individualiziranih posuda bit će uključene u novi sustav, kazao je Stari.

U lipnju će se posude povući i s javnih površina u naselju Vidikovac, u dijelu oko tvornice stakla, dijelu naselja Gregovica i dijelu naselja Kaštanjer. U tim naseljima već su podijeljene individualne posude obiteljskim kućama, a povlačenjem posuda zaživjet će novi način prikupljanja. Također, do kraja godine planira zaživjeti i novi način prikupljanja glomaznog otpada.

- O njemu će zavisiti i daljnje razvijanje sustava no sigurno je da Grad Pula i Herculanea ulažu značajna sredstva i napore kako bi se svi ciljevi i ispunili. Da smo na dobro putu ukazuju i rezultati odvajanja korisnih sirovina, kao i pozitivno prihvaćanje naših sugrađana za odvajanjem što veće količine takvih sirovina, zaključio je Stari. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter