OBJAVLJENA LISTA IZVOĐAČA 16.SEASPLASH FESTIVALA

U-Roy i Mad Proffesor dolaze na Punta Christo


Legende dub i reggae glazbe, legendarni vokalist U-Roy i veliki inovator produkcije Mad Proffesor, predvode listu s više od dvadeset izvođača u prvoj najavi ovoljetnog 16. Seasplash festivala koji će održati od 19. do 22. srpnja na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo. Organizatori festivala iz Pozitivnog ritma ujedno najavljuju i zajednički ovoljetni nastup U-Roya i Mad Proffesora te ističu da će to sigurno biti jedan od vruhunaca dub događanja u regiji. Uz dvojicu velikana na 16. Seasplash - najdugovječniji regionalni festival bass glazbe i soundsystem kulture - stižu i nositelji regionalne i međunarodne bass scene, kako prekaljeni glazbenici, tako i mlade nade iz cijelog svijeta.

Legendarni status

- Na svoje prvo Seasplash gostovanje dolazi legendarni engleski dub i reggae producent i inovator Neil Fraser aka Mad Professor, koji nije uspio nastupiti prošle godine zbog otkazanog leta. Kako bi se "odužio" Mad Professor stiže s još jednim velikim imenom iz povijesti reggae i dub glazbe, a to je U-Roy poznat i kao The Originator, jamajkanski glazbenik koji je izmislio toasting, divlje i originalne vokalne improvizacije koje se izvode preko dub podloge. Ovaj vokalni stil utjecao je na ranu rap scenu, kasnije i hip-hop pokret, pa se U-Roy s pravom naziva ocem današnjih MC-ja, a njegovi hitovi iz 60-tih i 70-tih i dalje zvuče svježe. Jedan od vodećih glasova rastafarijanskog pokreta, s 40 godina bogate diskografije, pratit će Mad Professor sa svojim jedinstvenim zvukom koji je dubu dao novu dimenziju budućnosti, najavljuju organizatori.

Mad Professor je podsjećaju jedan od najrazumnijih glazbenih producenata, a umjetničko ime (Ludi profesor) su mu nadjenuli prijatelji, koji su još u školi bili zadivljeni njegovim pokusima.

- Njegova ingenioznost i ljubav prema glazbi svih vrsta su ga gurali dalje. Od ranih 90-ih, Mad Professor i njegova izdavačka kuća Ariwa Sounds već dostižu legendaran status, s preko sto izdanih naslova, turnejama po cijelom svijetu i suradnjama s brojnim zvijezdama poput Depeche Modea, Jamiroquaia, Beastie Boysa, Lee Perryja. Značajan je i Professorov remiks drugog albuma Massive Attacka, Protection - No Protection. U novom tisućljeću, s već preko 200 izdanih albuma, gradi i svoj soundsystem, s kojim putuje po svijetu, klubovima i festivalima, ističe se u najavi.

Stvaralačka mašina - Dubmatix

Na 16. Seasplash i ujedno prvi put u Hrvatsku stiže Dubmatix, poznati kanadski producent, multiinstrumentalist i višestruko nagrađivani glazbenik, kojeg zovu pravom stvaralačkom mašinom, koja je od 2004. godine i svog debitantskog albuma Champion Sound Clash do sada izbacila preko 500 naslova. Njegovo zadnje izdanje Overdubbed (Echo Beach Records), sa svjetski poznatim dvojcem Sly & Robbiem, Riddim Magazin već proglasio najboljim dub albumom 2018. godine.

I ove godine na Punta Christo stiže Channel One - jedan od najpoznatijih i najvoljenijih soundsystema u Velikoj Britaniji. Poznati su po jedinstvenom zvuku, koji nastaje kombinacijom "selekcije starih i novih dub reggae klasika, ekskluzivnih dubplateova, začinjenih pozitivnim vibracijama".

- Seasplash festival ima posebnu čast po prvi put u regiji ugostiti kultni britanski bend Radical Dance Faction (RDF), koji su osnovani još 1986. kao Military Surplus, a pod vodstvom tekstopisca i vokalista Chrisa Bowshera, stvaraju svoj osebujan stil kombiniranjem društveno osviještene punk lirike, s dub, reggae i ska stilovima, ističu organizatori te najavljuju bend Kanda Kodža i Nebojša koji su već 25 godina jedni od ključnih igrača regionalne rock scene.

Na listi izvođača su i nadolazeća imena međunarodne scene: direktno iz Brooklyna stiže Dub-Stuy - kolektiv i label koji neumorno predvodi renesansu soundsystem kulture u New Yorku i sjevernoj Americi.

- Osim što inspiriraju svojim nevjerojatnim 15kW soundsystemom, organiziraju niz evenata s izvođačima poput Channel One, Mungo's Hi-Fi, OBF i Dubkasm. Plesniju i bržu stranu u prvom valu objave Seasplash izvođača predstavlja Parly B poznati reggae, dubstep i jungle MC unikatnog stila koji je zaradio veliku popularnost nakon dugog niza izdanja s izvođačima poput Tradesmana, Danny T-a, Ed Westa, Riddim Tuffa, Origin Onea, Mr Benna i Flecka. Za znoj na plesnom podiju krivac će biti i Mikkim, češki producent i DJ, pionir u spajanju velikog raspona glazbenih žanrova; od junglea, drum’n’bassa pa do raggateka i hardteka. Za Gardnu se može reći kako je pravo utjelovljenje glazbene strasti, tekstopisac svježe perspektive koji je svojim izričajem stvarno utjecao na cjelokupnu underground bass scenu, ističe se u najavi.

Regionalni zvuk

Dolaze i "prvaci spajanja nespojivog" hrvatsko-slovenski dvojac Kali Fat Dub, a regionalni zvuk predstavlja i makedonski dub / reggae / crossover bend Conquering Lion, čiji je album Land of Confusion bio nominiran za najbolji reggae album na 60. dodjeli nagrada Grammy, kao i na reggae portalu Reggaeville.

- Nezaobilazni dio Seasplash iskustva su soundsystemi, mahom ručno rađeni, a ovo ljeto pozicije na tvrđavi i na festivalskoj plaži zauzimaju: talijanski Warrior Charge Soundsystem, te domaći Munchies Sound System, Boca Sound System i naravno Seasplash Sound System. Fat Stash dolaze iz Bristola kako bi Seasplash začinili svojom energijom i posebnim zvukom inspiriranim roots glazbom, kao i bosanski kolektiv Zenicafaria Sound. U živom izdanju gledat ćemo zagrebačke bendove; One Dread koji svojim obradama reggae, roots i dancehall hitova uvijek naprave atmosferu za pamćenje te mladi trip-hop bend Blkprnt, a tu su i česti gosti Seasplasha, Slavonija Vibes Syndicate i Jah Billa te Sheco, punopravni član Seasplash kolektiva, najavljuju organizatori.

Ulaznice za 16. Seasplash već su prodaji i mogu se naći na stranicama festivala. (B. Ć. J)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini