Dozrijeva deset mjeseci uz svakodnevno okretanje

LATUSOV "VELI JOŽE" ŽMINJSKE MLJEKARE DRUGI PUT OSVOJIO NASLOV NAJBOLJEG HRVATSKOG SIRA

Dozrijeva deset mjeseci uz svakodnevno okretanje

0

Na nedavnim 12. Danima hrvatskih sireva održanima u sirani Runolist u Otočcu, tvrdi istarski kravlji sir Veli Jože žminjske mljekare Latus osvojio je šampionsku titulu kao najbolji proizvod cijele manifestacije, a time ujedno i naslov najboljeg hrvatskog sira. Ovu manifestaciju tradicionalno organizira Udruga hrvatskih malih mljekara, a njena je zanimljivost u tome da se u istoj kategoriji ocjenjuju i vrednuju svi mliječni proizvodi, od sireva i skuta do jogurta, maslaca, vrhnja i sirutke.

Vesna iz Loborike

Na ovogodišnjem se ocjenjivanju tako našlo ukupno tridesetak proizvoda, i to proizvođača iz Istre, Hrvatskog zagorja, zapadne Slavonije, Like, Dalmacije i Podravine. Latusov sir Veli Jože drugi put je osvojio titulu šampiona Dana hrvatskih sireva, prvi put je to bilo 2015. godine, ali je povrh ove svojevrsne potvrde naslova najboljeg sira u državi žminjska mljekara ove godine osvojila i još tri zlatne medalje: za svoj tvrdi kravlji sir "+2" (star dvije godine), za istarski tvrdi kravlji sir, i za tvrdi sir u papru, inače novi proizvod koji tek ovih dana kreće na tržište. Od istarskih proizvođača u ocjenjivanju je sudjelovala još jedino mljekara Vesna iz Loborike, osvojivši zlatnu medalju za svoj ekstra tvrdi kravlji sir Karig te brončanu medalju za tvrdi kozji sir Kozlić.

- Jako smo sretni i ponosni što smo ponovnim osvajanjem šampionske titule za Velog Jožu dobili potvrdu kontinuiteta kvalitete ovog našeg proizvoda. Zajedno s velikom zlatnom medaljom koju je naš Veli Jože ove godine osvojio na međunarodnom sajmu u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, ovo priznanje potvrđuje nam da imamo proizvod kojemu je mjesto u samom vrhu evropskih sireva", zadovoljno komentiraju ovo priznanje Maja i Sandi Orbanić, kreativne duše mljekare Latus.

Mljekara Latus smještena je u selu Orbanići Gorenji nedaleko Žminja, osnovana je 2001. godine, a danas svakodnevno prerađuje 6 do 8 tisuća litara mlijeka. Osim od dvadesetak vlastitih krava, mlijeko u Latusov preradbeni pogon dolazi i od petnaestak kooperanata iz cijele Istre. Latusov svježi program obuhvaća svježe mlijeko, obični i voćni jogurt, vrhnje i svježi sir, a paleta sireva sadrži čak osam etiketa: mladi sir, Žminjski i Istarski sir, Mišadur (miješani od kravljeg i ovčjeg mlijeka), Veli Jože, tvrdi kravlji sir "+2", sir s tartufima Latufino, te sir u papru. U sklopu sirane otvorena je i kušaonica, nazvana Milk & cheese bar, u kojoj se održavaju programi degustacija sireva, vina i drugih autohtonih proizvoda. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA