David Skoko održao edukativne radionice u zatvoru

Pulski ribari na rivi krpaju mreže (M. MIJOŠEK)
Pulski ribari na rivi krpaju mreže (M. MIJOŠEK)

David Skoko, poznati hrvatski kuhar koji vodi konobu Batelina u Banjolama, sudjeluje u projektu "Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka" kojeg u ženskoj kaznionici u Požegi do kraja ove godine, uz potporu Ministarstva pravosuđa, provodi udruga Roditelji u akciji (Roda). Projekt su predstavili državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristian Turkalj, upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi Antonio Čirko, izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze i voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić.

Majke kuhaju djeci

Govoreći o važnosti projekta za djecu koja su rođena u zatvorskom sustavu, Turkalj je kazao da se na taj način nastoji ostvariti što veća integracija majke i djeteta, kao i budući povratak te djece s majkama u društvo. Zatvorenice koje na odjelu rodilja borave sa svojom djecom imat će mogućnost pripreme zdravih obroka za svoju djecu, što je u skladu s europskim zatvorskim pravilima. Projektom se želi pružiti podrška trudnicama i majkama zatvorenicama u povezujućem roditeljstvu, ojačati njihove roditeljske kompetencije i osnažiti ih u majčinskoj ulozi. Tome će posebno pridonijeti kazališno-glazbene radionice, grupe podrške, te kuharske radionice pod vodstvom iskusnog profesionalnog kuhara Davida Skoka.

"Neprekinutu vezu" financira Ministarstvo pravosuđa, a provodi se od siječnja do konca ove godine. Uređeni su kuhinja i dnevni boravak odjela na kojem borave trudnice i majke s djecom u dobi do tri godine.

Skoko je proteklog ponedjeljka i utorka održao edukativne kulinarske radionice za majke-zatvorenice u Požegi, a ove jeseni održat će još jednu.

- Namjera je bila naučiti zatvorenice na koji način pripremiti jednostavne, ekonomične i zdrave obroke za djecu rođenu u zatvoru. Na radionicama je sudjelovalo sedam žena s maloljetnom djecom koje su jako dobro prihvatile ovaj projekt. Prvi dan bile su rezervirane jer nisu navikle da im se posvećuje takva pažnja, no drugi dan bile su puno opuštenije. Drugačiji je osjećaj kuhati u zatvoru u odnosu na klasične kulinarske radionice, tako da nisam znao što me očekuje. Nije bilo jednostavno, jer ipak su to zatvorski uvjeti u prisutnosti pravosudnih policajki…No, radionicu sam odradio sa zadovoljstvom i takvi me projekti ispunjavaju, rekao je Skoko. Na dvjema dvosatnim radionicama skuhao je četiri obroka: prvi dan pripremio je jela na bazi piletine, povrća i ječma, a drugi dan jednostavnu tortu i empanadu, jastučiće od prhkog tijesta punjene povrćem s pireom od blitve i feta sira. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter