MARIHUANA NI(JE) BAUK: DRUGE ZEMLJE NA NASADIMA KONOPLJE ZGRĆU MILIJUNE

Južna Istra mogla bi biti eldorado za proizvodnju medicinskog kanabisa


Otkad je Kalifornija legalizirala uporabu medicinskog kanabisa, uz brojne pozitivne zdravstvene učinke koji su u medijima isticali korisnici, globalni pogled na dosad zabranjenu, proskribiranu biljku bitno je omekšao. Neupitno olakšavanje tegoba u pacijenata oboljelih od malignih te neuroloških bolesti, učinili su da se na marihuanu sve više gleda kao na lijek, a ne samo kao ovisničko sredstvo zabave i bijega.

Nakon Slovenije, svjež regionalni primjer je Makedonija, gdje već sedam tvrtki s mješovitim kapitalom, među ostalim i američkim, u strogo definiranim uvjetima i uz blagoslov ministra zdravstva i Vlade, uzgaja kanabis od kojeg će proizvoditi ulje za medicinsku upotrebu. Poznato je da postoje dvije komponente medicinskog kanabisa, THC i CBD. THC je psihoaktivan i više koristi onkološkim bolesnicima, a CBD pomaže kod multiple skleroze i sličnih oboljenja.

Kako o tome ovog tjedna izvještava Al Jazzera Balkans, koja je dobila ekskluzivan pristup nasadima kanabisa, interes za ovu industriju je sve veći i zato se makedonska Vlada priprema još bolje urediti ovu osjetljivu djelatnost. Očekivanja su da, osim novih radnih mjesta, industrijska proizvodnja medicinskog kanabisa može donijeti zemlji devizni priljev od gotovo sto milijuna eura godišnje.

Hrvatska je još jako daleko od proizvodnje. Prije tri godine jedva smo prekoračili prag legaliziranog uvoza pripravaka na bazi kanabisa, koji, međutim, nikad nisu ušli na listu lijekova HZZO-a i čitava je priča ostala nedovršena. Tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga osnovao je Povjerenstvo na čelu s dr. Ognjenom Brborovićem koje je utvrdilo četiri dijagnoze za koje specijalisti mogu odobriti lijek na bazi kanabisa, krenuo je uvoz iz Kanade, ali pacijentima su ti pripravci skupi, a većina liječnika u Hrvatskoj i dalje zazire od njih.

U Istarskim ljekarnama, kaže voditeljica ljekarne Centar u Puli Liljana Krčelić, nisu imali upita pa tako ni potrebe za narudžbom, a koliko zna, barem pola godine tih lijekova nema na hrvatskom tržištu jer im je istekla registracija. Imunološki zavod priprema uvoz novog pripravka medicinske konoplje istog kanadskog proizvođača, ali u dvostruko većoj koncentraciji od dosadašnje, s po 10 miligrama THC-a ili CBD-a u mililitru ulja. Crno tržište čitavo vrijeme cvjeta, svašta se mućka po garažama, čak i s benzinom, kažu znalci. Na koncu ispaštaju bolesnici koji opet padaju na teret HZZO-a. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU



Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom