Mrtav kapital ili razvojna šansa za općine i gradove

Irski novinari pred povratak kući (D. ŠTIFANIĆ)
Irski novinari pred povratak kući (D. ŠTIFANIĆ)

Hoće li najavljeni novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, kad bude donesen, omogućiti dodatni razvoj Istarskoj županiji, te gradovima i općinama u kojima još uvijek postoji neperspektivna vojna imovina? Pula, kao nekadašnji snažan vojni centar, takvih bivših vojnih nekretnina koje su državno vlasništvo ima napretek. Počevši od površine Muzila, koja je velika kao petina grada, do Vallelunge, Marsovog polja, Mornara, neiskorištene zgrade bivše vojarne u Šijani…

- Imovina koja je u vlasništvu Republike Hrvatske danas, na žalost, predstavlja mrtav kapital, jer država ne zna što bi i kako bi upravljala tim područjima. Pula je jako dobar primjer za to. Devastirana bivša vojna područja u našem gradu, poput Vallelunge, sustavno propadaju i nikome ne služe isključivo zbog države koja dopušta da ta područja trunu, kaže gradonačelnik Boris Miletić, navodeći da je Pula po pitanju državne imovine općenito izuzetno diskriminirana.

Dok se u drugim dijelovima Hrvatske državna imovina gradovima i općinama dodjeljivala bez naknade, u Puli smo je itekako platili. Recimo, podsjeća Miletić, za Centar gradskih udruga Rojc trebao je Grad Pula osigurati 10,5 milijuna kuna.

U Ministarstvu obrane kažu da više nema neperspektivnih nekretnina na području Istarske županije, odnosno objekata koje namjerava ustupiti Ministarstvu za upravljanje državnom imovinom ili lokalnim vlastima.

Cjelokupno rješenje

Na području Istarske županije, Ministarstvo obrane raspolaže s 12 nekretnina koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, a na upravljanju Ministarstva obrane. Od ukupnog broja, devet nekretnina koristi Ministarstvo obrane, dvije društvo "Pleter usluge" d.o.o. iz Zagreba, a jedna nekretnina dana je na privremeno korištenje Istarskoj županiji, poručuju iz MORH-a.

Napominjemo da je Ministarstvo obrane u prethodnom periodu sve neperspektivne vojne nekretnine predalo u posjed Ministarstva državne imovine. U ovom trenutku se ne razmatra daljnja predaja vojnih nekretnina Ministarstvu državne imovine, kažu u Samostalnoj službi za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić inzistira na cjelokupnom rješenju problema nekretnina koje je koristila vojska.

- Bivša vojna područja odličan su primjer zašto nam je potrebna decentralizacija i prijenos ovlasti i odgovornosti na općine, gradove i županije koje najbolje znaju upravljati svojim područjem. Regionalna samouprava brže bi i efikasnije stavila sva ta područja u funkciju lokalne zajednice i građana. To je jedini način da se problem neiskorištene državne imovine stvarno riješi. Na tome zajedno s ostalim saborskim zastupnicima IDS-a neprestano inzistiram i tu je stvar vrlo jednostavna - bez decentralizacije nema stvarnih pomaka! Parcijalne promjene kojima država i dalje ostaje apsolutni, ali potpuno nezainteresirani gospodar neće donijeti ništa, naglašava Miletić.

Miletić smatra da će Vlada, ukoliko uistinu želi riješiti ovaj problem, morati uvažiti argumente onih koji najviše znaju o stanju na terenu i imaju uvid u potencijale neiskorištene državne imovine, a to su načelnici, gradonačelnici i župani.

- Još jednom ću ponoviti, bivša vojna područja predstavljaju ogroman razvojni potencijal za Pulu. Ignorantnost i nemar centralne države sve ove godine direktno blokiraju širenje i razvoj grada. Na žalost, prilično sam uvjeren da se ništa bitno neće dogoditi dok netko ne shvati da treba promijeniti ovaj loš, centralizirani sustav upravljanja, zaključio je Miletić.

Slučaj Senjak

Zanimljiv je slučaj vojnog skladišta Senjak u Puli, zbog kojeg se vodi sudski spor između Republike Hrvatske i Grada Pule. Prema tužbi RH, Trgovački sud u Pazinu donio je u siječnju ove godine nepravomoćnu presudu da je Senjak u državnom, a ne u gradskom vlasništvu. Riječ je o površini od 28 tisuća kvadratnih metara, u koju spada i utvrda Sveti Juraj.

Dio državnih nekretnina kojima je upravljalo Ministarstvo obrane još je prije nekoliko godina predano na upravljanje tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Riječ je i o nekretninama u Poreču, Umagu, Rovinju i Pazinu, gdje je MORH zadržao dio zgrade u koji je smješten Područni ured za poslove obrane. Ministarstvo državne imovine dodijelilo je u travnju ove godine Općini Medulin na korištenje i čuvanje deset hektara bivšeg vojnog zemljišta u zoni Monte Kope.

Nedavno je potpisan i ugovor koncesionara Kermas Istra d.o.o. s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o koncesiji pomorskog dobra u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke nautičkog turizma Sveta Katarina te "luke 2" na lokaciji razvojnog programa Brijuni Rivijera "Otok Sv. Katarina - Monumenti". Riječ je o dugo očekivanom početku revitalizacije područja Katarina i Monumenti, te Muzil, na kome će tvrtka Danka Končara izgraditi marinu i objekte turističke namjene.

Ipak, lokalna samouprava u Istarskoj županiji, kako svjedoče poruke gradonačelnika Pule Borisa Miletića, nisu zadovoljne brzinom i efikasnošću prenamjene nekadašnjih vojarni, vojnih skladišta i poligona u projekte na dobrobit zajednice. Hoće li novi Zakon o upravljanju državnom imovinom nešto promijeniti, tek će se vidjeti. (PIŠU Goran ROJNIĆ i Dubravko GRAKALIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter