Na veliku feštu pršuta u Tinjan dolazi 45 izlagača iz 10 zemalja

Gornji tok rijeke Mirne u ljetnim mjesecima (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Gornji tok rijeke Mirne u ljetnim mjesecima (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

U Tinjanu će se ovoga vikenda održati ISAP, internacionalni sajam pršuta, pa se ne smo cijeli gradić već i cijela općina priprema za ovu svoju najveću manifestaciju, koja svake godine u gradić nad Dragom, privlači na desetke tisuća ljubitelja ove izuzetno cijenjene gastronomske delicije. Kako se Tinjan priprema za ovaj veliki događaj pitamo Gorana Hrvatina, načelnika Općine Tinjan koji kaže da veliki šator u kojem će se održati sajam već se priprema, a u tijeku su i pripreme ostalih programa.

Pripreme za sajam teku po planu

Ovogodišnji je šator za 125 kvadrata veći od lanjskog, a prostirat će se na 1.750 kvadrata, a uz izložbeni prostor bit će tu i 350 kvadrata za restoran i kuhinju u kojim će se pripremati i nuditi jela na bazi pršuta.

- Očekujemo oko 45 izlagača, a osim iz Hrvatske, ponajprije Dalmacije, Slavonije i naravno Istre iz koje očekujemo 10-tak izlagača. No, tu su pršutari iz drugih zemlja. S nama su tradicionalno proizvođači pršuta iz Italije i Španjolske, zatim, Austrije i Slovenije, a prvi put dolaze i proizvođači pršuta iz Njemačke nedaleko Stuttgarta. Dolazak su najavili proizvođači pršuta iz Čajetine u Srbiji, a očekujemo i pršutare iz Bosne i Hercegovine. Uz pršut na sajmu će se nuditi kobasice, kulen, naresci, razni drugi mesni proizvodi, zatim sir i vino petero naših lokalnih vinara, ističe Hrvatin.

U nedjelju, s početkom u 15 sati, održat će se cooking show na kojem će kuhati David Skoko iz Banjola i Simone Strinati iz Parme. Promotor istarskog pršuta je Đelo Hadžiselimović, a angažiran je jer je cilj da u Tinjan organizator privuče što više posjetitelja, koji će tih dana moći sudjelovati u raznim sportskim programima kao što su pljočkanje, pješačenje ili biciklijada, a nakon toga moći će se zabaviti uz Mladena Grdovića i Proletere.

Sajam pršuta u Tinjanu održava se već jedanaestu godinu što zasigurno jako doro odražava na Tinjan i Tinanštinu.

Turisti rado traže pršut i vino

- Nije nam cilj samo promovirati pršut, već i cjelokupnu turističku ponudi naše općine. To govori da moramo raditi na dodatnoj ponudi, pogotovo na gastro ponudi, a upravo se prema tom cilju radi na kući pršuta i muzeju pršuta u Tinjanu. Time na jednom mjestu želimo imati predstavljene sve proizvođače pršuta iz cijele Istre. U njoj će gosti moći kušati pršut, ali i duge naše proizvode kao što su sir, vino i tartufi. Oni će to ovdje moći kušati, a poslije posjetiti proizvođača koji ih zanima, kaže Hrvatin.

Gosti koji dolaze u Tinjan pokazuju zanimanje za pršut jer o tome govore s iznajmljivačima kuća za odmor. Turisti rado traže pršut i vino. Sada se i maslinarstvo na Tinjanštini jako razvilo pa sve više ljudi traži maslinovo ulje

- Imamo puno takvih upita, ali budući da im to ne možemo prezentirati na jednom mjestu šaljemo ih direktno proizvođačima... Sada je na nama da pokažemo poduzetničke sposobnosti i obogatimo ponudu. U tom cilju radi se na projektu restorana u Tinjanu koji će se sigurno u sve to dobro uklopiti. Lani je ISAP posjetilo oko 23 tisuće posjetitelja, a ove godine očekujem oviše od toga. Naravno sve ovisi o vremenu, ali vjerujem kako će sajam biti posjećeniji nego lani, ističe Hrvatin.

U početku lokalno stanovništvo sajam pršuta nije smatralo ozbiljnom manifestacijom. Zato su unazad dvije godine pokrenuli darivanje dviju ulaznica po domaćinstvu, da ljudi vide sajam, da vide što se to događa i pokušaju naći način, bilo kroz smještaj ili nešto drugo, da i sami zarade.

Prva fama svinja u općini

- Idemo prema tomu da se proizvodi naših domaćinstava prodaju na kućnom pragu. Bit svega je, da svi imaju koristi od toga. Ne samo ljudi koji iznajmljuju kuće već i da se osmisli nekakav suport turistima, da se u turističku ponudi uključe svi ljudi koji imaju što ponuditi i da od toga imaju nekakvu dobit. Novitet je u tom smjeru prva farma svinja registrirana na području općine Tinjan. To je fama u Brečavićima s oko 400 tovljenika. Dakle to je također jedan od načina na koji ISAP utječe na Tinjan i svekoliki razvoj općine Tinjan. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Program ISAP-a 2017.

Subota 14. listopada:

10 Pljočkanje u Tinjanu "Dobrodošli z groton 2017"

10 Pješačenje stazom suhozida

10 Rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve"

10 Otvaranje 22. Izložbe kosiri ”Kovačija“

11 Svečano otvaranje 11. Internacionalnog sajma pršuta, Limena glazba Vižinada, Kumpanija Kosirići, Proglašenje nagrađenih proizvođača pršuta

14.30 Bratimljenje s Općinom Veliko Trojstvo

17 Promotor Istarskog pršuta 2017/2018. Đelo Hadžiselimović

21 Koncert Mladena Grdovića & Proleteri

Nedjelja 15. listopada:

10-18 Otvorena za posjetitelje 22.izložba kosiri "Kovačija"

11 Otvaranje sajma

14 Potezanje konopa

15 Cooking show - David Skoko i Simone Strinati

16 LAG Središnje Istre: "Predstavljanje mjere potpora u ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti i razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva

21 Koncert: The Frajle & Replay band

Tijekom dana goste zabavljaju: Luka Brgić, Duo Magnolia, Provin band, Emanon band, Bambus band i Kvartet Tirozin


Podijeli: Facebook Twiter