Nikola Tesla između svjetla i mraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je zapravo bio Nikola Tesla? Iako se o jednom od najvećih genija u povijesti puno zna, on i dalje ostaje enigma, djelomično zbog njegove ekscentrične ličnosti, djelomično zbog priča i legendi koje su se o njemu raspredale još za života. Predstava "Tesla anonimus", prema autorskom konceptu Filipa Šovagovića, u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, izvedena preksinoć na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, pokušala je nanovo osvijetliti neke faze iz života ovog izumitelja. Ovo je predstava koliko o Tesli osobno, toliko i o njegovoj ostavštini s jasnim, iako ne pretjeranim, aluzijama na suvremenost. 

I danas zanimljiv

Koliko je Tesla i danas zanimljiv pokazao je i do kraja ispunjen auditorij Male scene INK-a te je publika velikim aplauzima ispratila ekipu predstave. Unatoč nazivu "Tesla anonimus" ne zaobilazi neke dobro poznate miljokaze na putu njegovog života, od grmljavine koja je tresla kada se rodio, preko odnosa s roditeljima i bratom, pa do odlaska u SAD. Tesla je u prvoj fazi života bio i kockar, a ovdje se on kocka sa svojim životom i idejama iako, kako sam zaključuje, "čovjek potroši život da bi shvatio ideje koje nije trebao shvatiti". Ta gorčina proizlazi iz zaključka da ga je posljednja dobra ideja dovela do toga da bude sam, zbog čega je neke stvari odlučio zadržati samo za sebe. Unatoč tome, samoća ga nije uništila i on nikad nije mirovao, iako i ovaj Tesla kojeg tumači Marko Petrić jako puno promišlja o životu i svijetu dok mu je život dodatno omeđen čudnim pravilima koje sam postavlja.

Otac je htio da Tesla postane svećenik i stroga očinska figura dominira prvim dijelom predstave. Očekivali smo stoga da će Đorđe Kukuljica koji glumi oca odigrati i Edisona, no Šovagović vješto izbjegava tu zamku očinskog kompleksa koja samo čeka da netko u nju stavi nogu te Edisona utjelovljuje Andrej Dojkić koji je prije toga tumačio Nikolinog voljenog brata. Tesla i Edison tako su stavljeni na istu ravan, gotovo kao dvije strane medalje pa dok je Tesli najvažnija dobrobit čovječanstva, Edisonu je najvažniji profit. Ipak, Edison u predstavi nije prikazan kao antagonist koji je tu čisto da popuni mjesto negativca. Edison je također vizionar koji se mora boriti, primjerice s plinskim lobijem koji ne želi da se uvede električna rasvjeta.

Čudak i humanist 

Tesla pokušava ukrotiti energiju iz prirode i dovesti je ljudima, u tom stvaranju krenut će na put stvaranja oružja koje može uništiti svijet ako ga se dokopa neki luđak pa se u predstavi spominje Kim Jong II. (ni riječi o jednom drugom, aktualnom predsjedniku jedne države koji je često u medijima). Za Tesline ideje zainteresirat će se Adolf koji govori njemački, obučen u žensku odjeću. Aluzija je jasna, ali Tesla ne dopušta da ga mračna strana zavede. Nakon što se odupre silama zla, Tesla će život okončati u hotelu u kojem će mu društvo praviti golubovi, posebno jedna golubica s kojom će uspostaviti gotovo telepatsku vezu.

"Tesla anonimus" je solidna, iako možda malo predvidljiva predstava, no koja se zato utabanim stazama kreće sigurnim koracima. Znači da neke poznate stvari iz Teslinog života prikazuje dajući svoju simboličku interpretaciju te pritom ostavlja dovoljno prostora za razmišljanje o ovom izumitelju i njegovim kreacijama. Tesla nije prikazan baš kao totalni čudak, ali jest kao individualac koji ide protiv struje, čovjek snažne vizije, čija racionalnost ne isključuje emocije, želju da se pomogne čovječanstvu, ali i da se tu i tamo uživa u životu, a pritom pati kada mu umru majka ili brat. Tesla je bio velik čovjek što se vidi i iz predstave, ali još više se vidi da je prije svega bio čovjek od krvi i mesa. Petrić je iznimno uvjerljiv u zahtjevnoj naslovnoj ulozi te vješto prikazuje razne slojeve kompleksne protagonistove osobnosti, a odličan je i ostatak ekipe koji je imao zadatak odigrati više uloga u čemu su se glumci i glumice jako dobro snašli. Uz Petrića, Dojkića i Kukuljicu tu su i Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević i Tara Rosandić, dok živu glazbenu pozadinu na sceni stvaraju Šovagović i Fadil Abdulov Fafa. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter