(NE)OBJAŠNJIVA POVEĆANJA OD 400 DO ČAK 700 KUNA

Građanima "nabujali" računi za vodu


Već prije nekoliko mjeseci građani na Verudi, Sisplacu i Stoji, žalili su se na visoke račune za vodu te učestalo identične račune, baš u lipu, iz čega se dalo iščitati da se vodomjeri građana ne očitavaju redovito od strane djelatnika Vodovoda, što je u tadašnjem odgovoru djelomično i potvrdio direktor Vodovoda Dean Starčić. U posljednje vrijeme takvi su slučajevi eskalirali do te mjere da građani, koji inače imaju račune za vodu oko 150 kuna, dobivaju uplatnice s iznosima od 530, 650, pa čak i 850 kuna.

Auto na vodomjeru

Naime, u našu redakciju javio se čitatelj iz Dukićeve ulice u Šijani koji nam je rekao da je dobio posljednji račun (za dva mjeseca) u kojem stoji da je potrošio 37 kubika vode i račun na 650 kuna. Račun prije toga, kaže, za dva mjeseca dobio je na 850 kuna. Provjerom je utvrdio da je isti slučaj bio i kod susjeda za kojeg tvrdi da je riječ o domaćinstvu s dva člana u višestambenoj zgradi, koje ima svoj vodomjer te koje već mjesecima nikada nije dobivalo račune veće od 150 kuna.

Iz Štinjana, pak, javlja čitateljica da je dobila račun za vodu u iznosu od 530 kuna (mjesecima na oko 120 kuna) te da joj je obračunato da je potrošila 40 kubika vode. Tvrdi da nema vrt za zalijevanje i da inače, tijekom ljeta, troši maksimalno 13 kubika. I s Nove Verude (Rohreggerova ulica) javio se čitatelj koji je dobio posljednji račun za vodu s utrošenih 31 kubik vode, a riječ je o domaćinstvu koje nema vrt (kuće u nizu), te je riječ o dvoje umirovljenika.

Sve ove slučajeve proslijedili smo Vodovodu s upitom zašto su odjednom "narasli" računi za vodu.

- Za lokaciju u Rohreggerovoj ulici, u prosincu je obračunat 21 kubik utrošene vode (očitano stanje) što je zapravo potrošnja od 11. i 12. mjeseca, budući da je 1. studenog 2017. godine obavljena redovna zamjena vodomjera, te je u 11. mjesecu obračunato samo tri kubika utrošene vode prema zamijenjenom vodomjeru. Odnosno, potrošnja po novom vodomjeru nije obračunata, te je ona 9. studenog iznosila 11 kubika, odgovaraju iz Vodovoda. "Za lokaciju Štinjan, po računu od 12. mjeseca (potrošnja od 11. i 12. mjeseca) obračunato je 40 kubika utrošene vode (očitano stanje), te je povećana potrošnja nastala budući da se u prethodnom periodu od veljače do listopada obračunavala paušalna potrošnja zbog vozila na vodomjernom oknu, zbog čega je pristup vodomjeru bio nedostupan", iznijeli su nadalje iz Vodovoda ne pokušavajući pojasniti kako je moguće da deset mjeseci vodomjer nije očitan. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of