SVAKODNEDVNICA U SAVUDRIJSKOJ VALI

Latin: Ribari bi se međusobno brzo dogovorili oko svega


Nakon povratka savudrijskih i umaških ribara iz Zagreba te postignutog dogovora u Ministarstvu poljoprivrede proveli smo subotnje jutro s ribarima u staroj Savudriji da s njima proživimo jedan uobičajen ribarski dan, izvan konteksta političkih prijepora od Bruxelessa, Haaga, Ljubljane i Zagreba.

Napetost o kojoj se govorilo i pisalo u prosincu, nakon što je Slovenija počela jednostrano primjenjivati arbitražnu odluku promijenivši morsku granicu, više se ne osjeća nakon dobivene garancije i obećanja da mogu nesmetano ribariti do hrvatske crte razgraničenja i zato brojni novinari, kao i gosti, ne mogu vidjeti ništa izvanredno ili do sada neviđeno. Iako se u "portu" stječe dojam da je u praksi sve nepromijenjeno, dužim boravkom i razgovorom s ribarima lako je shvatiti da je taj dojam prividan, a problem oko sporne granice, slojevit i višeznačan.

?

Na brodici "Esky", jedan od najglasnijih ribara Danilo Latin čistio je mreže i nije namjeravao isploviti. Južina, maglovito vrijeme i igličasta kišica "usidrili" su ga u luci.

Vodimo razgovor dok čekamo ukrcaj na brodicu "Debora", u vlasništvu Diega Makovca, jedan od dva broda koji kane isploviti. Razgovaramo o životu ribara, ali ovaj put slovenskih jer sudbina naših nam je uglavnom poznata.

- Od aktualnih slovenskih brodica koje su opremljene posebnim alatima za ribarenje i koje povremeno susrećemo, na našoj graničnoj crti sa sporadičnim odstupanjima od iste su "Andrea", "Zlatorepka", "Jež", "Deklica" i "Remis", nabraja ih Latin te kaže da su susreti pasivni, s uljuđenom komunikacijom preko radio uređaja kojima se međusobno upozoravaju na bačene mreže stajačice u more, ne bi li izbjegli oštećivanje. Znalo se dogoditi da se mreža nenamjerno uništi, ali problem bi se rješavao na licu mjesta ili bi nastalu štetu našim ribarima refundiralo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, pojasnio je Latin.

- U našim se međuljudskim odnosima ne osjeća razdor, ne vrijeđamo se, jer u protivnom bi to već eskaliralo, a to se još nikada nije dogodilo, tvrdi Latin, jer "samo ribari znaju koliko je težak i zahtjevan ribarski posao radi čega bismo se mi, međusobno brzo dogovorili oko svega i nastavili njegovati dobrosusjedske odnose", naglasio je Latin osvrnuvši se na nepobitnu političku igru Slovenije koja je prouzročila današnje sporove oko graničnih pitanja uključujući i ljude uz granicu koji su oduvijek živjeli od ribarenja.

- Nije tu samo riječ o desetak familija s druge strane zaljeva koje ribare na brodicama i ostalih desetak koji uglavnom rade s mrežama stajačicama uz obalni pojas te naših dvadesetak brodica i toliko obitelji u Savudriji, već se tu radi o izvrtanju odredbi iz Međunarodnog prava gdje Slovenci nastoje u očima institucija Europe i Europske komisije stvoriti o sebi sliku žrtve, isključivo u sferi gdje se žele prikazati kao stranka u pravu. Ovakvo ponašanje i prijetnje, vođenje vanjske politike prema Hrvatskoj, kod nas se u praksi reflektira kao "igra živaca i metoda tihog zastrašivanja" ne bi li na taj način isprovocirali eksces i tako opravdali implementaciju arbitražne odluke u svoje zakone pred Europom, upozorio je Latin. (Sanja BOSNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum