Posebna utrka između svjetlećih instalacija s ciljem u drevnoj Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja noćna ulična utrka Xica nije nova utrka, ali je potpuno drugačija od svih ostalih. Iako su prvi koraci napravljeni u ne baš idealna dva kruga kroz centar grada prošle godine, ovogodišnje izdanje je po mnogočemu uistinu nešto što nije dosad viđeno.

Traženje fotografija po broju trkača

Utrka se ove godine udružila s Festivalom Visualia koji je "preselio" u jesenski termin i dao novi vjetar u leđa popularizaciji utrke. Nit vodilja ove suradnje je zajedničko obilježavanje same završnice festivala sa spektakularnim vizualnim efektima koje će se održati u amfiteatru nakon ulaska posljednjeg natjecatelja i dodjele nagrada najboljim trkači(ca)ma.

Trasa je izmijenjena u odnosu na prošlogodišnju i prolazi pored novootvorenog svjetlećeg rotora koji će također biti u funkciji festivala svjetla, kao i sve ostale instalacije uz koje će tisuću trkača iz mnogih zemalja svijeta svjedočiti ovoj jedinstvenoj utrci. Novost je da će se ove godine pridružiti i mlađa sestrica, utrka dužine pet kilometara da bi zajedno omogućili i rekreativcima da iz prve ruke dožive sjaj koji festival pruža.

Ovogodišnji partner manifestacije Run Croatia omogućio je i PIC2GO ugođaj. Tako, umjesto da trkači nakon utrke traže jednu po jednu sliku dok ne pronađu svoju, mogu unijeti startni broj na internet stranicu runcroatia.hr/photos i povezati Pic2Go s facebook profilom. Odmah nakon obrade fotografije će biti spremne u osobnom facebook albumu brzo i besplatno.

Na kraju, važno je reći da svi oni koji ne mogu osobno biti na "svjetlećoj utrci" u tritisućljetnom gradu, omogućen je live streaming! Med Vid produkcija potpisuje snimanje i prijenos na internet stranici www.istralive.com gdje će se utrka moći pratiti uživo od 20.30 do 21.30 sati i vidjeti kako izgleda trčati između svjetlećih instalacija, oko svjetlećeg rotora, ispod svjetlećih dizalica, kroz svjetleće tunele i na kraju ući u drevni amfiteatar i primiti unikatnu finišersku medalju koju je proizvela tvornica stakla Duran Wheaton Kimble samo za ovu manifestaciju.

Zatvorene ulice od 20 do 22 sata

Dakle, u subotu, s početkom u 20.30, odnosno 20.40 sati započet će utrke na 5 i 10 kilometara. Trasa utrke na 5 kilometara ići će Flavijevskom pa Ulicom Starih statuta, Rivom, Ulicom sv. Petra, ponovno Rivom i Flaciusovom do Danteovog trg pa Anticovom i Laginjinom do Giardina, kroz Zerostrasse do Carrarine i dalje preko Amfiteatarske ulice do cilja u Areni. Trasa utrke na 10 kilometara ići će Istarskom, Flavijevskom, Tršćanskom ulicom do 43. istarske divizije i Ulice starih statuta, preko Ulice sv. Petra i Rive, potom Flaciusovom ulicom do Danteovog trg, preko Anticove i Laginjine ulice do Giardina, kroz Zerostrasse i konačno preko Carrarine i Amfiteatarske ulice do cilja u Areni. U Areni će svoj program u 20.15 sati te u 22.30 sati imati Lords of Lightning.

Cestovni promet će zbog utrke na pojedinim dijelovima staze biti u potpunosti zaustavljen u periodu 20 do 22 sata. Prijave su moguće i na dan utrke, a startnina iznosi 120 kuna. Startni brojevi preuzimat će se u Hotelu Riviera, Splitska ulica 1, u petak 22. rujna od 15 do 21 sat te ispred Amfiteatra u subotu 23. rujna od 15 do 19 sati.

Na trasi će natjecatelji moći vidjeti brojne atrakcije od Svjetlećih divova, Zlatnih vrata, Zerostrasse, Forum, Amfiteatar, rotor u Šijani, Dvojna vrata, Svjetleći tunel TWISTED by Skira, a očekuju ih i glazba i organizirani navijački punktovi, a u ciljnom prostoru DJ i glazba.

Organizatori su Udruga kineziologa Pula i RUN CROATIA, suorganizatori DSR Uljanik Maraton Pula, Triatlon Savež IŽ, Crveni Križ Pula, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga Art studio i Zbor atletskih sudaca. Partneri su Grad Pula, TZ Pula, Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule, Istarska županija, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Pula

Film Festival, Pulapromet, Tržnica Pula, Pulaparking, Pula Sport

Sponzori: Arena Hospitality group, GRAWE osiguranje, Duran Wheaton Kimble Group, Croatia airlines, Interspar, Cedevita, Dukat, Trapan vina, Marčeta, OPG Chiavalon, Pizzeria Tivoli, Kalavojna, 1 klik, Signalsystem. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter