Gračišćanke skuhale najbolju maneštru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gračišću se doista kuha najbolja istarska maneštra, osvjedočili su se posjetitelji 15. festivala istarskih maneštri održanog protekle subote na gračaškom Placu u povodu Dana općine i blagdana zaštitnika župe sv. Vida. Žiri u sastavu Davor Šišović, Nerina Širol, Damir Baćac i Rafaela Zahtila Jergović najviše je bodova dodijelio zelenoj meneštri koju su pripremile Gracisćanke Erminija Erijavac i Silvija Klarić.

Pet sati na štednjaku

Drugu nagradu žiri je dodijelio maneštri z trukinjon Konobe "Mariono" iz Gračišća, a treća nagrada pripala je maneštri z ripon koju je pripremila ekipa "Poljanci". Nagrada publike pripala je maneštri z biguli koju su kuhali "Žminjci" i to za samo bod prednosti ispred zelene maneštre domaćih Gracisćanki. Uz nagrađene na 15. jubilarnom festivalu istarskih maneštri nastupile su i ekipe DVD-a Gračišća s maneštrom z koromačon, Župni zbor sv. Vida pripremao je maneštru z gomoljami, "Mokronoški kuhari" iz Slovenije ponudili su škratomaneštru, a "Škopljanke" koje su debitirale na ovom festivalu pripremile su jotu.

Festival je kao i obično bio prava svečanost za nepca ljubitelja ove tradicionalne istarske hrane koja se ovdje na gračaškom festivalu uvijek priprema na tradicionalan način, kako su to radile naše none. Kuhalo se pet sati na štednjaku na drva, a namirnice su također tradicionalne: grah, krumpir, razno povrće pa pešt i svinjsko meso, zapravo panceta, koža ili jezik. Kada vješti kuhari sve to sastave u majstorski izbalansiranim omjerima, nekadašnje siromašno, težačko jelo postaje prava delicija. Ne kaže se bez razloga da je žlica za dušu, a pirun za tilo. Koliko je u tomu istine osvjedočili su se mnogobrojni koji su minule subote posjetili Gračišće i svojim žlicama mogli kušati čak devet vrsti maneštre. No, na svakom se festivalu maneštri može ponešto doznati i naučiti, a ponajviše o maštovitosti kuhara.

Čak 24 sastojka

Ovogodišnji favorit, zelena maneštra, koja je dobila najveći broj bodova pripremljena je od čak 24 sastojka. Krenimo redom: krumpir, mrkva, tikvica, grah, ječam, leća, bob, slanac, blitva, kopriva, korabica, brokula, fažoleti, paprika, koromač, peršin, celer, luk, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar, panceta i sušena svinjska rebrica. Sve su to Silvija Klarić i Erminija Erijavac uspjele dobro izbalansirati i ponuditi ljubiteljima maneštri po popularnoj cijeni. Cijena bona za kušanje jedne manešte bila je 10 kuna, za komplet bonova od 40 kuna moglo se kušati pet maneštri, a tko je za 50 kuna kupio keramičku zdjelicu mogao je probati sve. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter