Ugostitelji ne mogu naći ni pomoćne kuhare


Svake sezone plasiraju se katastrofične brojke o nedostatku radnika u turizmu i ugostiteljstvu, djelatnosti koja konstantno povećava zvjezdice, no taj zvjezdani rast nije popraćen adekvatnim kadrom. Situacija je u nekim slučajevima stigla do ruba izdržljivosti, pa je nekim ugostiteljima postao problem pronaći čak i pomoćnog kuhara i konobara, a kamoli visokokvalificirano osoblje. Čak i oni koji su u Istru dolazili s kontinenta sve više odlaze u inozemstvo, privučeni boljim plaćama i uvjetima rada. I dok sindikati upozoravaju da se hotelijerima obija o glavu loše vođenje kadrovske politike, u istarskim hotelskim kućama napominju da su uglavnom pokrili potrebe za sezoncima upravo zahvaljujući poticajnim mjerama koje provode, poput stalnog sezonca. Osim toga, hotelijeri privlače radnike plaćenim smještajem i toplim obrokom te raznim stimulacijama.

Problema sa sezoncima nemaju u pulskom Arena Hospitality Groupu, bivšem Arenaturistu, koji je početkom godine raspisao natječaj za sezonske poslove na dvadesetak pozicija.

- Tražili smo 800 sezonskih radnika, među kojima najviše sobarica (250) i konobara (140), po stotinu kuhara i pomoćnih radnika u kuhinji i restoranu te 70 recepcionara. Primili smo više od dvije tisuće prijava i vrlo smo zadovoljni odazivom na natječaj, veli Elena Erman, rukovoditeljica općih kadrovskih poslova u Arena Hospitality Groupu. Napominje da su se ove godine ranije počeli pripremati za sezonu.

- Uspješno pokrivamo sve potrebe za sezonskim radnicima, iako se primjećuje nedostatak brojnijeg kadra iskusnih sobarica i kvalitetnih kuhara na tržištu rada. Stoga naš odjel ljudskih potencijala kontinuirano osnažuje kadrove domaćinstva, hrane i pića kako pružanjem mogućnosti usavršavanja, napredovanja i stalnog zaposlenja, tako i stimulativnim financijskim uvjetima, objašnjava Erman.

Otišli u inozemstvo

No, privatni poduzetnici nisu toliko optimistični.

"Sve to skupa je živa katastrofa!", katastrofičan je pulski ugostitelj Davor Frančula, vlasnik konobe More koji od siječnja traži dva pomoćna kuhara i dva konobara, nudi im stalan posao, ali ne uspijeva ih naći.

- Problem nedostatka sezonskih kadrova prisutan je posljednje tri, četiri godine budući da je jako puno ljudi otišlo u inozemstvo. U sezoni su radnici u Istru dolazili iz Slavonije i drugih dijelova kontinentalne Hrvatske, međutim, sad su i oni otišli. S druge strane, škole izbacuju kadar koji nije sposoban odmah raditi i te je ljude potrebno educirati još nekoliko godina. U ovom trenutku nedostaje najmanje 15 tisuća ljudi na Jadranu, a hotelijeri traže oko 600 ljudi. Diže se kvaliteta, a nema je tko "pokriti". Nema uvoza, kvote su potrošene, Vlada se bavi samom sobom, a ne turizmom, kaže pulski ugostitelj. Navodi da je nekoliko puta zatražio radnike na pulskom Zavodu za zapošljavanje. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter