ZAOKRET U ISTRI 1961

Puljani ipak nastavljaju s natjecanjem?


Nakon što je omladinski pogon Istre 1961 krenuo s pripremama za nastavak sezone, postoje naznake da se s mrtve točke pokrenula i prva momčad. Te aktivnosti zasad još nisu vidljive ne terenu, ali ako se ispuni ono što su nagovijestili dobro upućeni u cijelu ovu priču, i to bi se kroz dan-dva moglo promijeniti. Naime, nakon što su po svemu sudeći propali svi pokušaji Michaela Glovera da nekom proda većinski paket dionica pulskog prvoligaša, okupio se "krizni stožer" koji je pred sebe postavio samo jedan zadatak, da napravi sve što je u njegovoj moći kako bi "zeleno-žuti" nastavili natjecanje u najjačem razredu hrvatskog nogometa.

Kako to sprovesti u praksi bila je tema nekoliko sastanaka, od kojih je onaj posljednji održan u subotu u medulinskom hotelu Park Plaza Belvedere i na njemu je, navodno, dogovorena strategija. Ona bi trebala rezultirati time da Istra 1961 ostane na životu i odradi proljetni dio prvenstva, tijekom kojeg bi se nastojalo pronaći novog vlasnika koji bi, napokon, stabilizirao klub na neko dulje vrijeme. Po toj strategiji pronašla bi se sredstva dovoljna da se odblokira klupski račun i omogući normalno poslovanje, odnosno namiri određeni dio dugovanja.

A što se tiče igračkog kadra, kojeg u ovom trenutku nema dovoljno niti da se "baci na dva mala", on bi se popunio posudbama iz drugih hrvatskih klubova. Takvo razmišljanje moglo bi pojasniti zašto se subotnji sastanak umjesto u Puli održao u Medulinu, jer se u njemu održava Arena Cup na kojem nastupaju četiri hrvatska prvoligaša, pa se tako moglo spojiti ugodno s korisnim i odmah na licu mjesta dogovoriti angažman nekog od prekobrojnih igrača tih klubova. Tu se prvenstveno misli na Lokomotivu, premda kao klubovi iz kojih bi na posudbu mogao pristići neki igrač ipak najbolje kotiraju Dinamo i Rijeka, s kojima su takvi dogovori bili poprilično popularni i svrsishodni u vrijeme Igora Pamića. Ne smije se zaboraviti niti Osijek iz kojeg će se Vojnović sigurno vratiti na "Drosinu" ako se situacija normalizira, pa možda sa sobom dovede i nekog suigrača.

Spasonosno rješenje

Naravno, ne treba smetnuti s uma da sve ovo gore navedeno još uvijek spada u sferu rekla-kazala, jer nikakva službena potvrda te informacije još nije pristigla, a prečesto smo se u zadnjih mjesec dana uvjerili da tamo gdje ima dima ne mora garantirati i da je vatra na pomolu. Navodno su u cijelu ovu priču uvučeni i neki bivši članovi uprave željni pomoći da se klub spasi, u čemu bi aktivno sudjelovali i neki bivši igrači "zeleno-žutih", koje bi i dalje s klupe vodio Darko Raić Sudar. Da li je to stvarno istina i da li će on već sutra obaviti prvu prozivku, postrojiti onu nekolicinu preostalih igrača i s nešto svježe krvi krenuti u "skraćene" pripreme nismo mogli provjeriti iz prve ruke jer Raić Sudar jučer nije bio dostupan, dok nam je Darko Podnar na pitanje u vezi s time samo kratko odgovorio kako nam ne može ništa reći.

S obzirom da je operativni direktor u ovom teškom periodu u kojem je ostavljen na vjetrometini od strane Michaela Glovera bio maksimalno korektan, nismo željeli insistirati, nego smo se okrenuli onome s čime je u posljednje vrijeme zaokupljen, a to su pregovori s potencijalnim novim vlasnikom kluba, ruskim investitorom. Priča koja se činila sigurnom okladom u posljednje se vrijeme poprilično razvodnila, a u smjeru tog razmišljanja definitivno ide i posljednja informacija koja je procurila u javnost i po kojoj je Rus, navodno zbog zdravstvenih problema, zatražio sedmodnevni time-out prije donošenja konačne odluke.

Za nekog tko je ozbiljno zainteresiran ući u cijelu ovu priču oko Istre 1961, zatražiti pauzu 20-ak dana prije početka drugog dijela sezone, u trenutku kad su sve ostale momčadi već "debelo" započele s pripremama, a istovremeno Puljane iz dana u dan napuštaju i oni najuporniji i najvjerniji igrači, poprilično je čudan zahtjev i teško se oteti dojmu da od svega toga neće biti ništa, odnosno da će Rus postati isto ono što su bili Austrijanci i Švicarci, a to je samo prazna priča.

Bez crnog scenarija

- I je čudno i nije, ovisno s koje se strane gleda. Činjenica je da je nama hitno i da moramo čim prije riješiti vlasničko pitanje pa nam s te strane svako odugovlačenje teško pada, ali isto tako je činjenica da čovjek ne kupuje igračku za dijete, već nešto što godišnje iziskuje dva milijuna eura ulaganja. Ono što mogu reći je kako je Rus još uvijek u igri te da nije zatražio deset dana za dodatno razmišljanje kako su neki mediji prenijeli već puno manje te da ne znam da li je to napravio zbog zdravstvenih problema. Možda je to kao razlog naveo svom zastupniku od kojeg je onda informacija procurila u javnost, ali ja s time nisam upoznat. Jedino što ja znam je kako je zamolio da ga se pričeka još par dana i njegov konačni odgovor trebali bi dobiti najkasnije do kraja ovog tjedna - istaknuo je Darko Podnar te potvrdio da se zeleno-žuti kadar i dalje osipa. - Maružin se vratio u Pazinku, a vjerojatno će otići i Hadžić. To su najnovije informacije koje se tiču odlazaka.

Operativni direktor je potvrdio i kako je omladinska škola krenula s radom te odagnao sumnje u eventualne probleme koji bi se mogli stvoriti oko organizacije njihovih pripremnih utakmica.

- Ne znam zašto bi te utakmice bile problem i tko im je to dao naslutiti. Sa mnom nitko nije pričao u vezi s time, ali omladinska škola ima dvoje tajnika koji su zaduženi da organiziraju sve te popratne stvari i to nije nešto s čime bi se treneri trebali opterećivati. Na njima je samo da se bave stvarima vezanim uz teren - naglasio je Podnar i pritom priznao da niti ne razmišlja o najgorem mogućem scenariju, odnosno hoće li mlađe kategorije na proljeće nastaviti s natjecanjem ako to isto ne napravi i prva momčad. - Ne znam da li je to moguće izvesti po propozicijama natjecanja, ali da budem iskren, uopće se ne bavim tim scenarijem po kojem prva momčad neće nastaviti s natjecanjem.

(Ivica CEROVAC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini