Uoči skijaškog vikenda policija upozorava na gužve na graničnim prijelazima

POJAČAN PROMET

Uoči skijaškog vikenda policija upozorava na gužve na graničnim prijelazima

0
(M. MIJOŠEK)

Budući da je sezona skijanja već počela iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćili su da se ovog vikenda i na blagdan Sveta tri kralja očekuje pojačan promet na hrvatskim cestama i graničnim prijelazima. Brojni će se hrvatski građani uputiti na skijanje u Italiju, Austriju, Sloveniju i Francusku pa će policija za graničnu kontrolu angažirati dovoljan broj policijskih službenika da bi se na najopterećenijim graničnim prijelazima osigurala maksimalna protočnost putnika. U slučaju većih gužvi na pojedinim graničnim prijelazima policija će promet preusmjeravati na manje opterećene granične prijelaze. Tijekom preusmjeravanja prometa policija će poduzimati preventivne mjere s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda kao i stanja sigurnosti u prometu.

Iz Policijske uprave istarske također upozoravaju građane da se pripreme na gužve na graničnim prijelazima te se prije polaska na put informiraju na Internet stranici Hrvatskog autokluba informiraju o stanju na cestama kao i da budu oprezniji u vožnji.

Državljanima Hrvatske te ostalih država EU i Švicarske Konfederacije iz MUP-a savjetuju da se koristi najbližim i manjim graničnim prijelazima kako bi izbjegli dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima koje moraju koristiti državljani trećih zemalja, a na kojima su vrlo često čekanja najduža.

O protočnosti prometa na graničnim prijelazima te stanju na cestama građani se mogu informirati na Internet stranici HAK-a.

Policija apelira na građane da se pridržavaju prometnih propisa, da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, da se pridržavaju propisanog ograničenja brzine, koriste sigurnosne pojaseve, vode računa o sigurnom smještanju djece u vozilo i da ne koriste mobitel u vožnji.

Posebno je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te se pridržavati uputa policijskih službenika na terenu. (M. Ko.)