Obilježen Dan Europe uz mirise istarske kuhinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih se dana u Puli raznim događanjima i manifestacijama obilježava Europski tjedan u organizaciji Europe Direct Informacijskog centra (EDIC) Pula. Tako su danas djelatnici centra na štandovima postavljenim na trgu kod Gradske tržnice zainteresiranim prolaznicima dijelili informativne letke, EU publikacije i prigodne promotivne materijale. Najmlađe su najviše privlačile razne edukativne karte Europe i brošure iz kojih na zabavan način mogu naučiti nešto više o samoj Europi i Europskoj Uniji, dok su oni nešto stariji uzimali brošure s informacijama o mogućnostima zapošljavanja, volontiranja, putovanja ili financiranja unutar EU.

Kako nam je rekla Vesna Planinc-Boljun, djelatnica pulskog EDIC-a, ovo je četvrta godina da se u Puli obilježava Europski tjedan na ovakav način, a u tome su im se pridružili Istarska razvojna agencija i AZRRI.

- Danas ovdje na tržnici promoviramo EU vrijednosti kroz pružanje informacija zainteresiranima i dijeljenje brošura o samoj Europi, o mogućnostima edukacije, putovanja i zapošljavanja unutar EU, te o pomorstvu i ribarstvu. Također imamo i FIESTA Help Desk gdje građani mogu dobiti informacije o tome kako poboljšati energetsku učinkovitost u kućanstvima. Moram priznati da su info letci gotovo odmah razgrabljeni, što znači da postoji veliki interes među građanima o Europskoj Uniji i raznim prednostima koje nam se nude, rekla je Planinc-Boljun.

Dodala je da je jednaka atmosfera u svakodnevnom radu njihovog centra gdje se građani često dolaze raspitivati o onome što ih zanima. Za mlade su to uglavnom mogućnosti putovanja ili studiranja u nekoj od Europskih država, a za one srednje dobi, naravno, mogućnosti zapošljavanja ili poslovanja unutar EU, ili kakve poticaje mogu ostvariti u području poduzetništva, poljoprivrede i turizma.

Mnogo je projekata već ostvareno na našem području uz pomoć upravo takvih financijskih sredstava, a prije dvije godine ovu je mogućnost iskoristio i Dom Alfredo Štiglić koji je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda uredio prostore u Vili Trapp na Verudi i otvorio Gerontološki centar za koji mnogi još uvijek nisu čuli. Zato su se jučer na njihovom štandu mnogi građani treće dobi raspitivali o dnevnom boravku u spomenutom centru te o raznim radionicama koje se tamo održavaju.

Za to vrijeme, vrijedne ruke majstora kuharstva i slastičarstva Roberta Perića i njegovih učenika iz Škole za ugostiteljstvo i turizam pripremale su tipična istarska jela s nešto modernijom notom. Posjetiteljima su tako ponudili njoke sa šugom od boškarina, polpetine od tovara sa broškulanim krumpirom, i trilje frigane u ulju aromatiziranom kaduljom sa kupusom, kimom i cimetom. Ovi neobični okusi nimalo nisu zbunili građane koji su nestrpljivo prošetavali ispred stolova i čekali svoju porciju ukusnih delicija. Kako je rekao jedan posjetitelj, "ne možemo praznog stomaka u Europu". (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter