NEUGODAN PORAZ

May gubi zakonodavnu bitku o Brexitu s Domom lordova


Dom lordova je u srijedu, prigodom rasprave o tekstu zakona o Brexitu, neugodno porazio britansku premijerku Theresu May izglasavanjem amandmana koji dovodi u pitanje njen plan napuštanja carinske unije.

Taj amandman koji podržavaju članovi većine laburističke oporbe i centra usvojen je krajem poslijepodneva u gornjem domu parlamenta s 348 glasova prema 225.

Amandman je dio plana zakona o mogućnosti da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, dok se konzervativna vlada obvezala napustiti ju kao i jedinstveno tržište, kako bi mogli kontrolirati imigraciju i slobodno voditi trgovinske pregovore s ostatkom svijeta.

Ali razlaz u tim uvjetima neke zabrinjava zbog mogućih posljedica na gospodarstvo i mir u Sjevernoj Irskoj u slučaju uvođenja granice s Irskom.

Članovi Doma lordova većinom su skloni Europskoj uniji. "To je iznimno važan trenutak. Dom lordova se ujedinio kako bi pokazao vladi da je zadržavanje carinske unije ključ budućeg blagostanja Velike Britanije", reagirao je čelnik Liberalno-demokratske stranke (centar, pobornici ostanka u EU) u gornjem domu Richard Newby.

To izglasavanje ponovo ocrtava stalne podjele unutar Konzervativne stranke u pogledu Brexita. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum