JEDINA TAKVA U OVOJ GODINI

DANAS JE POMRČINA SUNCA i odlična prilika za proučavanje sunčeve korone

| Autor: Jasna ORLIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Totalna pomračenja Sunca kao što je ova današnja nude znanstvenicima jedinstvenu mogućnost za proučavanje vanjskog sloja Sunca, takozvane korone

 

Danas u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu nastupa potpuna pomrčina Sunca, jedina takva u 2020. godini. Pomrčina u lipnju bila je tek djelomična ili prstenasta i vidjela se s afričkog kontinenta. Današnju će vidjeti stanovnici Južne Amerike.

Ukoliko bude vedro, potpunoj pomrčini sunca moći će svjedočiti ljudi u određenim regijama Čilea i Argentine te dobro postavljeni brodovi u dijelovima Tihog i Atlantskog oceana. Pomrčina Sunca traje svega nekoliko minuta u trenutku kada Mjesec zaklanja Sunce, sjena koju baca na Zemlju gotovo da samo dodiruje površinu našeg planeta. Sjena nije šira od 270 kilometara i putuje brzinom od jednog kilometra na sat, pa potpuna pomrčina u nekoj točki Zemlje traje najviše 3 minute i 31 sekundu. Pomrčina Sunca opaža se s relativno uskog dijela površine Zemlje u zoni pomrčine.

NASA TV imat će prijenos ovog fenomena na španjolskom jeziku. Pogled će biti omogućen s Pontificia Universidad Católica de Chile putem teleskopa u Observatorio Docente. Prijenos će trajati jedan sat, a počinje u 7.30 ujutro po Pacifičkom vremenu odnosno 16.30 po srednjoeuropskom vremenu. Potpuna pomrčina nastupit će u 8.02 sati na Pacifiku, a kod nas u 17.02 po srednjoeuropskom vremenu. Pomrčinu će prenositi i internetski portal Time and Date koji će prikazati pogled s vulkana Villaricca u Čileu.

Potpuna pomrčina Sunca na nekome mjestu Zemljine površine javlja se u prosjeku svakih 400 godina. Posljednja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske bila je 15. veljače 1961., a sljedeći će se put desiti 3. rujna 2081.

Totalna pomračenja Sunca kao što je ova nude znanstvenicima jedinstvenu mogućnost za proučavanje korone. Proučavanje vanjskog sloja Sunca, takozvane korone, može pomoći znanstvenicima da saznaju više o tome kako Sunčeva atmosfera utječe na naše elektroenergetske mreže, telekomunikacijsku infrastrukturu i satelite.

Astrolozi pridaju veliku pažnju pomrčinama Mjeseca i Sunca, pa tako i ovoj. S aspekta globalnog i pojedinačnog utjecaja, najčešće dobivaju negativne konotacije. Tvrde da su pomrčine izrazito zahtjevna razdoblja, tako da možemo u danima prije i poslije pomrčine osjećati nemir, nervozu, strah, tugu, snažne navale emocija i čitavu lepezu raznih psihičkih stanja.

Prema tumačenju mnogih astrologa današnja pomrčina bio bi zadnji negativni aspekt u ovoj godini. S posebnom se nadom očekuje 21. prosinca, zimski solsticij kao važan globalno pozitivan astrološki aspekt, nakon čega će sve krenuti na bolje. Jednako kao što i prirodni ciklus završava s mrakom i počinje porast minuta dnevnog svjetla što će se moći jasno primijetiti tek oko Tri kralja, 6. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini