SEZONSKI SINDROM

Proljetni umor je zapravo vrlo lako pobijediti. OTKRIVAMO NEKOLIKO SAVJETA KOJI POMAŽU

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Pixabay


Problemi s nesanicom, poteškoće u koncentraciji, glavobolje, promjene raspoloženja, izmjena ciklusa svjetla i tame, neke su od poteškoća s kojima se većina nas suočava, a kojih se lako možemo riješiti, piše Novi list.

Proljetni umor javlja se svake godine i njegovi su simptomi, nažalost, dobro poznati. Problemi s nesanicom, poteškoće u koncentraciji, glavobolje, promjene raspoloženja, izmjena ciklusa svjetla i tame. No, kako se najprikladnije suočiti s promjenom godišnjeg doba i pronaći pravu psihofizičku ravnotežu?

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se na jednostavan način riješiti problema umora i iscrpljenosti, a koje bez problema možete odmah uvesti u svoj svakodnevni život.

1. Prvi lijek za proljetni umor? Zdrava prehrana

Pravilna prehrana može biti odličan lijek za liječenje simptoma proljetnog umora. Među namirnicama kojima trebate dati prednost su one bogate vitaminima. Mahunarke, povrće i cjelovite žitarice nude osnovnu opskrbu vitaminom B, dok agrumi, kivi, rajčice i zeleno lisnato povrće služe za nadoknadu vitamina C. Odaberite hranu bogatu proteinima kao što su bijelo meso, jaja, tofu i sušeno voće, ograničavajući ugljikohidrate.

Samo na taj način moći ćete se duže osjećati puni energije. Napunite se željezom (najbolji prirodni izvori su crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke), kao i omegom 3 (sadržanoj u ribi) kako biste se osjećali reaktivnijima i doslovno »oživjeli«. Konačno, kad vam zatreba, oslonite se na posebno energičnu hranu, primjerice matičnu mliječ i ginseng. S druge strane, u potpunosti treba izbjegavati onu hranu koja nije lako probavljiva i teška, poput suhomesnatih narezaka, kobasica, pomfrita i deserta koji prisiljavaju probavni sustav na veću aktivnost, čineći nas još umornijima i iscrpljenijima.

2. Prirodni dodaci

Dodaci nam mogu pomoći u borbi protiv proljetnog umora pružanjem našem tijelu supstanci koje su mu najviše potrebne za suočavanje s promjenom godišnjeg doba. Oni na bazi magnezija bit će vrlo korisni protiv razdražljivosti i slabine. Ako ne konzumirate dovoljno voća i povrća, uvijek možete koristiti dodatke vitamina C. Jednako korisni su kalij i kalcij, posebno ako ste ljubitelj sporta. Kao prirodni lijek pokušajte pripremiti čaj na bazi lišća breze s detoksikacijskim učinkom ili, ako je vaš umor više psihički, usredotočite se na Bachove kapi i opuštanje je zagarantirano! Među prirodnim nadomjescima ne smijemo zaboraviti biljne čajeve, posebno one na bazi koprive i maslačka koji pomažu u uklanjanju toksina. Pijte najmanje 2 šalice dnevno, dva do tri tjedna.

3. Kretanjem protiv umora

Vježbanje je temeljni lijek za pomoć našem tijelu da izađe iz zimske hibernacije. Oprostite se od sjedećeg načina života i iako smo u izolaciji, iskoristite lijepe dane za trčanje ili šetanje gdje je to moguće. Sunce je prirodni antidepresiv, a svježi zrak, pogotovo onaj morski, revitalizira čitav organizam. Samo pola sata kardiotreninga dnevno može povećati razinu energije i poboljšati vaše raspoloženje. Možete ugodno trenirati i kod kuće. Pokušajte slijediti online predložene vježbe koje su jednostavne, brze i ne zahtijevaju mnogo prostora i savršene su čak i dok gledate televiziju!

4. Zdrave navike protiv proljetnog umora

Za uklanjanje simptoma proljetnog umora usvojite napokon sljedeće zdrave navike:
- Nema više alkoholnih pića i bezvrijednih grickalica! Glikemijski indeks zbog svega tog šećera trenutno će učiniti da se osjećate energizirano, ali uskoro ćete se osjećati umorniji nego što ste bili prije nego ste ih konzumirali. Također izbjegavajte ili smanjite unos kave, te pušenje.

- Ne zaboravite piti, i to puno. Hidratacija je nužna za zaustavljanje kroničnog umora, a pored toga, pravilna hidratacija organizma može prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti. Njome štitimo kožu, imunitet, ublažavamo zatvor i može se smanjiti rizik od pojave bubrežnih kamenaca. Važno je piti puno vode tijekom dana jer dehidracija može pojačati neugodne simptome koje doživljavamo tijekom svake promjene sezone.

- Pokušajte ne odlaziti u krevet prekasno i, ako možete, priuštite si popodnevno drijemanje od 20 do 30 minuta, vrlo korisno za ponovno punjenje energije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum