vitalne hranjive tvari

Liječnik objasnio zašto nikad ne biste trebali baciti tekućinu koja se pojavi na vrhnju ili jogurtu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Mnogi od nas griješe jer bacaju hranu koja izgleda pomalo neuredno, a u stvarnosti je vjerojatno potpuno u redu. Prema Business Wasteu, u Ujedinjenom Kraljevstvu se godišnje baca čak 9,5 milijuna tona hrane.

Pričajući sa svojih 5,3 milijuna TikTok pratitelja, dr. Karan Raj sa Sveučilišta Sunderland (@dr.karanr), ustvrdio je da je misteriozna tvar zapravo krcata vitalnim hranjivim tvarima i brojnim vitaminima. "Jeste li ikada primijetili vodenastu lokvu tekućine na vrhu vašeg jogurta?", upitao je.

"Nemojte ju tako brzo iscijediti misleći da vam se jogurt pokvario. Ova misteriozna lokvica puna je esencijalnih hranjivih tvari – proteina, kalcija, B12, čak i probiotika – kao i hrpe drugih minerala."

Ova voda od jogurta ima i naziv – sirutka. Nastaje kada se mlijeko podvrgne ‘koagulaciji’ – procesu u kojem se zgušnjava u sir ili jogurt, prenosi Mirror.

Dok se dio mlijeka skruti i oblikuje ‘grude’ – koji je čvršći dio sira ili jogurta – stvara se i tekuća sirutka. Dr. Raj je nastavio: "Što dulje ostavljate svoj jogurt netaknut, veća je vjerojatnost da će se sirutka nakupiti i popeti na vrh, te ostaviti vodenasti film.

"U mnogim čvršćim sirevima, kao što su cheddar ili parmezan, sirutka je zapravo istisnuta i ima smanjen sadržaj laktoze. Ali sirutka je komponenta koja jogurt čini mekšim i rjeđim."

Ako još uvijek ne možete podnijeti jesti ovaj vodenasti jogurt, dr. Raj tvrdi da su mnoge grčke i islandske varijacije procijeđene od sirutke za ultra gustu konzistenciju. "Vjerojatnije je da ćete dobiti ovu tekućinu od jogurta od ne-grčkih jogurta – posebno onih bez dodanih stabilizatora", dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater