ove sitnice to otkrivaju

Evo kako prepoznati meso koje je puno antibiotika

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Liječnici upozoravaju da su upravo antibiotici u mesu glavni razlog zašto su ljudi postali sve više otporni na antibiotike, pa postoji ozbiljan strah da ljudski život mogu ugroziti čak i banalne bakterijske infekcije, piše net.hr.

Veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije, dr. Miroslav Stojšić svojevremeno je za Kurir rekao da ne postoji meso ili proizvod od mesa koji je bez antibiotika ili aditiva.

"Ništa od toga nije sigurno za djecu i odrasle. Sve je prepuno hormona, emulgatora i antibiotika. Najveći problem je korištenje antibiotika u stočnoj hrani, koji se stavljaju da bi životinje bolje napredovale i da se ne bi razboljele", kazao je.

"Nekada su se antibiotici mogli koristiti samo u liječenju životinja. Danas je situacija potpuno drugačija. Sada se stavljaju male doze antibiotika u stočnu hranu, kao neka vrsta preventive, koji se talože u mesu i bakterije postaju otporne na njih. Ljudi koji jedu takvo meso, unose i antibiotike", dodao je dr. Stojšić.

Kao primjer, navodi on, farmeri u stočnu hranu stalno ubacuju kokcidiostatike, koji se koriste kada životinje dobiju proljev.

"I umjesto da im to daju najviše tri dana, životinje to jedu 30 dana, a posljednjih pet dana pred klanje - ne. Ali antibiotik se ne može neutralizirati za to vrijeme, već ostaje u kostima i mesu. Kada životinje to jedu svakodnevno, uništava im se tkivo štitnjače dolazi do disbalansa hormona, pa se udebljaju i do tri i više kilograma u samo 35 dana. I ako čovjek jede to meso, do istih oštećenja dolazi i kod njega", upozorio je dr. Stojšić.

Kako prepoznati meso koje sadrži antibiotike?

Zdrava svinjetina ima svijetlo do tamnocrvenu boju ovisno o starosti. Masno tkivo je bijelo, a meso mora biti prošarano masnoćom. S druge strane, svinja koja se hranila stočnom hranom punom antibiotika ima bjelkasto meso i dosta je krupnije.

Obično je takvo meso prepuno vode, koja se i vidi prilikom kupnje. Pileće meso koje je puno antibiotika i hormona, obično je krupnije, mekano je, a nakon pečenja kost se vrlo lako odvaja od mesa.

Boja mesa je bljedunjava i također, puno je vode. Domaća piletina sa sela, pak, čvršće je strukture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum