RASTE NAPETOST

BRITANIJA OBJAVILA KARTU MOGUĆEG RUSKOG NAPADA. IZ MOSKVE STIŽU OZBILJNA UPOZORENJA

| Autor: Hina
Ilustracija

Ilustracija


 Jutros je na samom istoku Ukrajine, u 'odcijepljenom' Donbasu granatiran dječji vrtić, prilikom čega su ozlijeđene tri osobe. Ukrajina je za napad optužila separatističke snage koje podržava Rusija. 

S druge strane, proruski separatisti optužili su ukrajinsku vladu za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata. Kijev tvrdi suprotno - da su napade izveli separatisti.

Dok Moskva i dalje tvrdi da povlači trupe koje su na granici Ukrajine, SAD poručuje da satelitske snimke pokazuju da Rusija zapravo gomila nove oružane snage uz granicu. Prema nekim procjenama, blizu granice je više od 150.000 ruskih vojnika.

Tenzije između SAD-a i Rusije prelile su i na Mediteran, gdje su bliski susret imali avion Mornarice SAD-a i ruski borbeni avion Su-35.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da njegova zemlja ne odustaje od članstva u NATO-u: 'Za nas je to pitanje neovisnosti, pitanje života'.

Američki ministar obrane Lloyd Austin poručio je da Rusija doprema zalihe krvi u iščekivanju oružanog sukoba.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko prijeti da će razmisliti o raspoređivanju nuklearnog oružja na teritoriju njegove zemlje (inače sjevernog susjeda Ukrajine).

Rusija je protjerala zamjenika američkog veleposlanika u Moskvi, javlja ruska državna agencija RIA.

Moskva je poručila da ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih sigurnosnih jamstava za Rusiju, bit će prisiljeni reagirati "provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera".

- Bijela kuća kaže da rusko protjerivanje zamjenika američkog veleposlanika nije bilo "ičim izazvano", američki državni tajnik Antony Blinken ponudio sastanak s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom.

- Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin izjavio je kako se ukrajinska vlada ne pridržava svojih obveza prema sporazumu iz Minska te da su pokušaji da se okrivi Rusija uzaludni i neutemeljeni, poručivši sudionicima sastanka Vijeća sigurnosti da od sastanka ne prave "cirkus"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater