KUĆNI LJUBIMCI

MOGU LI PSI I MAČKE BITI PRIJATELJI? Evo nekoliko savjeta kako da njihov prvi susret prođe manje stresno za oboje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Rivalstvo između mačaka i pasa poznato je diljem svijeta i mnogi vjeruju da se te dvije vrste ne mogu slagati jer su jednostavno previše različite. Nastavite čitati kako biste otkrili razloge zašto se općenito ne vole i otkrili je li moguće da mačke i psi budu prijatelji.

Rivalstvo između mačaka i pasa poznato je diljem svijeta. Često se prikazuje u crtićima i filmovima i vjerojatno ste čuli za izreku “svađaju se kao mačke i psi.” Mnogi vjeruju da se te dvije vrste ne mogu slagati i da je jednostavan razlog taj da su previše različiti. Psi su veseli i puni energije, dok su mačke usamljena stvorenja koja preferiraju mir i tišinu. Ali koji je stvarni razlog sukoba i što je najvažnije, mogu li se ikada slagati?

Nastavite čitati kako biste saznali više o mogućnostima prijateljstva mačaka i pasa i otkrili razloge zašto se njihove osobnosti obično sukobljavaju.

Mješovite poruke

Gdje je ponekad slučaj da se suprotnosti privlače, čini se da to nije slučaj s mačkama i psima. Glavna stvar koja smeta harmoničnom prijateljstvu je da govor tijela mačke i psa često znače različite stvari.

Kod pasa visok rep i glava znači da izazivaju drugu jedinku, dok je kod mačaka to često signal da žele biti prijatelji. Mahanje repom također znači suprotnu stvar kod ove dvije vrste, jer mahanje repom naprijed-natrag može ukazivati ??na sretnog i uzbuđenog psa, ali vrlo ljutu mačku.

Budući da je njihov govor tijela toliko različit, često se krivo tumači što rezultira mnoštvom izgrebanih nosova te uplašenim i zbunjenih mačaka i pasa. Međutim, to ne znači da su po prirodi nespojivi, samo im je potrebno pažljivo upoznavanje u okruženju u kojem se mogu naviknuti na međusobne razlike. Dakle, kako pomoći da vaša mačka i pas postanu prijatelji?

Foto

Prvi dojmovi su od vitalnog značaja

Trik za stvaranje prijatelja mačke i psa je da počnete s pravilnim uvodom. Mačke su po svojoj prirodi prilično neumoljive i manje je vjerojatno da će biti otvorene za situaciju ako ona prođe loše, stoga je vrlo važno da prvi susret prođe dobro. Uzmite si vremena s uvodom i dopustite im da njuškaju jedno drugo prije nego što se sretnu licem u lice. Koristite njihovu posteljinu ili nešto drugo što ima njihov miris. To će im omogućiti da se upoznaju i naviknu jedno na drugo, a prvi će susret učiniti manje stresnim za oboje.

Mačke su obično puno mirnije od pasa. Njihova omiljena aktivnost je spavanje te se mnogi vlasnici čude koliko njihove mačke mogu spavati. Znate li vi koliko mačke spavaju? Pogledajte odgovor ovdje - Koliko sati mačke spavaju na dan?

Lakše je kad su mladi

Mačke i psi će mnogo vjerojatnije postati doživotni prijatelji ako se upoznaju od samog početka, jer će moći zajedno odrastati i naučiti kako drugi žele da se ponašaju dok još uvijek otkrivaju svijet oko sebe. Kad su mladi, vjerojatnije je da će biti otvoreni za prijateljstvo jer teritorijalno ponašanje i tradicionalni instinkti još nisu dobili vremena da se očituju.

Upoznavanje starijih mačaka i pasa

Ako upoznajete starije mačke i pse, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste situaciju učinili manje stresnom za oboje. Prvo, pobrinite se da svojoj mački date sigurno mjesto za bijeg u kutiju ili podest na visini gdje vaš pas ne može doći.

To će im dati mogućnost mirnog prostora i mogućnost navigacije bez mogućnosti da ih pas presretne. Psi su poznati po svojoj bujnoj osobnosti i ponekad to može biti malo previše za vašu mačku, tako da će ti mirni prostori pomoći da vaša mačka postane mnogo otvorenija da postane prijatelji.

Također je bitno osigurati da se vaš pas dovoljno umori jer je veća vjerojatnost da će uzbuđeni pas pun energije juriti i gnjaviti mačku. Bolje je ako je pas umoran od šetnje. Pobrinite se da ih često izmarate i svakako rasporedite dovoljno vremena za igru ??sa svojim psom, osobito tijekom procesa inicijalnog upoznavanja.

Foto

Postoje li određene pasmine pasa koje su dobre s mačkama?

Često nije dobra ideja oslanjati se samo na određenu pasminu da bi bili dobra s mačkama jer to nije jamstvo da će se vaši ljubimci slagati. Slaganje uvelike ovisi o osobnosti i prirodi njih oboje. Nervozna, plaha mačka neće biti dobar spoj za uzbudljivog psa, bez obzira na pasminu. Ponekad su jednostavno previše različiti, a ako je to slučaj i ako im je težak suživot, nemojte ga forsirati. Dopustite im dovoljno prostora da žive svojim zasebnim životima i osigurajte da oboje imaju svoja mjesta na koja mogu otići kako bi pobjegli jedno od drugog. No, postoje pasmine koje se prirodno dobro slažu s mačkama. Neke od tih pasmina su;

  • Zlatni Retriver
  • Labrador Retriver
  • Buldog
  • Bigl
  • Maltezer

Popis svih pasmina možete pogledati ovdje - Pasmine pasa koje se slažu s mačkama.

Zapamtite da je potrebno vrijeme i prijateljstvo između mačaka i psa neće se dogoditi preko noći. Sve je u stvaranju pravih prvih dojmova i davanju dovoljno vremena za prilagodbu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini