GRADINE STARE GOTOVO 4.000 GODINA 

MONKODONJA-MAKLAVUN-TURNINA: Gradići u kojima se ljevala bronca stoljećima prije rođenja faraona Tutankamona

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Dragulj Jadrana, prekrasni Rovinj, osim plavetnog mora, sunčanih plaža i prelijepe prirode, nudi i nešto što je većini onih koji su bili u turističkom obilasku potpuno nepoznato - nevjerojatno arheološko bogatstvo, gradine stare gotovo 4.000 godina.

Stoljećima prije nego je u drevnom Egiptu rođen faraon Tutankamon ovdje se, na brdašcima udaljenim tek nekoliko kilometara od mora, u brončano doba odvijao život. Najznačajnija, ali i najfascinantnija je gradina Monkodonja koju zbog veličine i značaja još nazivaju i istarska Mikena.

Vrijedno nalazište

Nalazi se na samo dva kilometra od mora odnosno poznatog turističkog naselja Polari i 900 metara od naselja Kokuletovica (Cocaleto), a dolaskom u to naselje dovoljno je samo pratiti putokaze koji će vas jednostavno odvesti na destinaciju. Monkodonja se na talijanskom zove Moncodogno što na lokalnom dijalektu znači brdo dunja, a poznata je i po nazivu Makadanj.

Nalazi se na brežuljku visokom 81 metar, a eliptično naselje bilo je okruženo trima koncentričnima zidinama.

Dosad su istražena dva ulaza kroz koja se može ući u prapovijesno naselje ispred kojeg se nalazi ograđena jama duboka 50 metara. Je li služila za žrtvovanja ili neke druge rituale, nije posve sigurno. No, kraj nje stoji ploča koja je naziva Kultnom jamom. Obrambeni zid koji je okruživao naselje bio je dugačak oko kilometar, oko tri metara širok, a najmanje tri metara visok. Ovdje je živjelo, u periodu od šest stoljeća, prosječno oko 1.000 ljudi.

Obrambeni zid bio je dugačak oko jedan kilometar

Na najvišem dijelu, gdje je živio viši sloj zajednice, bila je akropola. I danas otud puca sjajan pogled na rovinjski arhipelag. Ispod nje nalazio se gornji grad, još niže donji grad, a sve je bilo povezano ulicama i prolazima. Svaka je kuća, neovisno o veličini, imala svoje ognjište, a poneke i vodospremu (kišnica s krova). U dijelovima naselja nalazile su se razne obrtničke radionice uključujući i ljevače bronce. Iako se nalaze nadomak moru, stanovništvo se uglavnom bavilo zemljoradnjom i stočarstvom. Ovo izuzetno vrijedno arheološko nalazište definitivno treba postati održivi spomenik u kontekstu kulturnog turizma koji obećava cjelogodišnji dolazak turista.

Prvi solarni opservatorij

Kod Rovinja, točnije sela Putini, nalazi se i drugi lokalitet kojeg svakako valja posjetiti - Maklavun. Nalazi se na brdu, a zapravo to je tumul (zemljani ili kameni humak s grobovima) iz brončanog doba.

Za Maklavun se pretpostavlja da je služio kao astronomski opservatorij poput Stonehengea

Prema nalazima procjenjuje se da je star od 3.500 do 4.000 godina. Izniman je prapovijesni, arheološki lokalitet sličan građevinama iz stare Mikene, koji osim pogrebne komore ima i ulazni hodnik. Postoje indikacije da se radi o prvom solarnom opservatoriju na tlu Hrvatske, poput Stonehengea. U neposrednoj blizini nalazi se i kamenolom koji je gotovo "pojeo" brdo na kojem se nalazi Maklavun.

Rovinjska Turnina (Snimila Lea Vrančić)

I konačno Turnina. Nalazi se četiri kilometara istočno od Rovinja, kraj istočnog ulaza u grad (na cesti Rovinj-Rovinjsko Selo). Prvo se prati makadamska cesta, a zatim skreće udesno na šumsku cestu koja se uspinje na vrh brda. Radi se o snažnoj obrambenoj kuli, kasnoantičkom castrumu, koji je također prethodno bio prapovijesna gradina. Zabilježeno je njezino prvo razaranje 789. godine, a u 16. stoljeću još je uvijek bila cjelovita građevina. Vjerovalo se da je kula nastala nad podzemnim hodnicima iskopanima u živoj stijeni.

Restorani u blizini gradina

Gastronomska ponuda Rovinja vrlo je raznovrsna, a ta se raznolikost može naći i u okolici ovih rovinjskih gradina. Tako se u blizini Turnine nalazi restoran "Orca", u blizini Maklavuna smještena je pizzeria "Mama mia", a u blizini arheološkog nalazišta Monkodonja nalaze se restorani "Cocaletto" i "Feral".

Upravo restoran "Feral" sudjeluje u gastronomskoj manifestaciji "Putevima rovinjskih delicija" koja se održava od 8. do 15. svibnja i tijekom koje pojedini restorani nude riblji ili mesni meni po cijeni od 120 kuna, saznajemo od Paole Perković iz Turističke zajednice grada Rovinja.

U ovoj gastro manifestaciji još sudjeluju restorani "Brancin da Nino", "Fortuna", "Graciano", "Santa Roma", "La Perla", launge & coctail bar "Ocean Prime" i konoba "Štorija".

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum