USURET IZBORIMA

ŽELE PREKID PALJBE: Pregovori IDS-a i SDP-a zapinju na "nabrijanim" pulskim SDP-ovcima, prije svega Danijelu Feriću

| Autor: Tihana TOMIČIĆ/Novi list

Glavna oporbena stranka, SDP, od ponedjeljka je pokrenula unutarstranački proces kandidiranja za parlamentarne izbore koji će se, po svemu sudeći, održati u srpnju. Sve lokalne organizacije, pa potom županijske, do 1. lipnja imaju zadatak sastati se, raspraviti i potom vrhu stranke poslati popis svojih kandidata za Sabor, na temelju čega će predsjednik stranke Davor Bernardić Glavnom odboru najkasnije do sredine lipnja podnijeti svoj prijedlog kandidata, i Glavni odbor će ga tada usvojiti te će se liste moći predati DIP-u.

- Čekali smo relaksaciju mjera borbe protiv koronavirusa, i kad je dozvoljeno sastajanje do 40 ljudi, krenuli smo u proces kandidiranja. To znači da se sada mogu sastajati naše lokalne organizacije i stranka će uskoro imati liste kandidata za Sabor, jer je jasno da nas izbori očekuju u srpnju. SDP na tim izborima igra na pobjedu i stoga je logično da su sve pripreme vrlo intenzivne, kaže potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.

Nakon što je potpisana koalicija sa HSS-om, HSU-om, SNAGA-om i GLAS-om, ta će osovina činiti temelj izbornog nastupa SDP-a, pri čemu će partneri iz HSS-a moći računati na tri ulazna mjesta, HSU dva, a SNAGA i GLAS po jedno ulazno mjesto za Gorana Aleksića i Anku Mrak Taritaš. U subotu će biti potpisana i suradnja s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, dok se odluka o suradnji s međimurskim županom Matijom Posavcem tek dogovara. No sve takve suradnje, bazirane na ulasku jakih pojedinaca na SDP-ove liste u pojedinim županijama, bit će temeljene na istoj vrsti sporazuma, odnosno sklapat će se po istom ključu.

Još se pregovara i s IDS-om i PGS-om u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici - prije nekoliko dana u Cerovlju su se s čelnicima IDS-a sastali Davor Bernardić, glavni tajnik Nikša Vukas, potpredsjednik Rajko Ostojić i šef kluba zastupnika Arsen Bauk:

"Da, razgovori s IDS-om su u tijeku. Mi imamo partnerstvo s IDS-om, bila koalicija predizborna ili postizborna", kaže Ostojić nakon sastanka.

IDS, naime, može dobiti sigurna tri mandata i samostalno, stoga još sagledavaju što im je korisnije - igrati na eventualno četvrto mjesto u Saboru na listi sa SDP-om, ili samostalno u manjem savezu s PGS-om, koji također još nije donio konačnu odluku, mada je Bernardić i s njima vodio pojedinačne pregovore. Ako bi IDS na izbore išao na SDP-ovoj listi, tada bi imao četiri kandidata od 14 u 8. jedinici, i tada bi šef HSU-a Silvano Hrelja nastupio u nekoj drugoj, a ne nužno svojoj matičnoj 8. jedinici. Što se PGS-a tiče, SDP im nudi sigurno ulazno mjesto, no odluka je sada na stranačkim tijelima.

IDS u pregovorima traži da se za podršku na parlamentarnim izborima smire kritike istarskog SDP-a na lokalnoj razini, posebno u Puli gdje su sporni istupi nekih tamošnjih SDP-ovaca poput Danijela Ferića i drugih, zato je ovaj dio međustranačkih razgovora nešto duži i osjetljiviji nego s drugim strankama. Također, problem je i Bernardićeva najava reforme lokalne uprave, pri čemu se IDS boji da bi Istra prestala imati status posebne regije.

Što se tiče SDP-ovih stranačkih kandidata, Predsjedništvo SDP-a donijelo je prošlog tjedna jednoglasnu odluku da na listama budu i eurozastupnici Biljana Borzan, Fred Matić, Tonino Picula i u 8. jedinici Romana Jerković. Oni bi u slavonskim jedinicama mogli donijeti dosta glasova, što je za SDP u toj regiji veoma bitno, a na Ibleru ne misle da je to bilo kakav presedan - dapače, upravo je takva bila i Plenkovićeva HDZ-ova lista na zadnjim izborima, kad su na njoj bili i brojni europarlamentarci.

Kako poručuju iz vrha stranke, SDP-ove liste za srpanjske izbore bit će formulirane po vrlo sličnom ključu po kojem je nastala i vrlo uspješna SDP-ova lista za Europarlament - dakle, bit će to miks starih, provjerenih i poznatih imena, s imenima mlađih, novih lica, naravno, sve po izboru samog predsjednika stranke Davora Bernardića. Pritom, mjesta ima i za bivše "pobunjenike" protiv šefa stranke - primjerice, Siniša Hajdaš Dončić već se dogovorio s Bernardićem da će u svojoj jedinici biti posljednji na listi, na 14. mjestu, i igrati na preferencijalne glasove.

Očekuje se da bi i Peđa Grbin mogao biti posljednji na listi u 8. jedinici, jer se smatra da može probiti prag od 10 posto preferencijalnih glasova, dok će se u ostalom dijelu liste prilika dati mlađim, novim imenima, poput Lorisa Raka, Vojka Brauta, Marka Filipovića, naravno ako to oni sami budu željeli. Na listi će svakako kao nositelj biti predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, te omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, kao i Željko Jovanović, a SDP Istre nudi kandidaturu Danijela Ferića, Sanje Radolović i predsjednika istarskog SDP-a Vilija Basanessea.

Ako gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazi želju da ide u Sabor, mjesta će biti i za njega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater