SPORTAŠICA I FAJTERICA

Puljanka Ana Grbac uspješno se liječi hranom, a sada to želi naučiti i druge. PROČITAJTE NJEZINU JEDINSTVENU PRIČU

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Ana Grbac

Ana Grbac


Magistra farmacije Ana Grbac Puljanima je poznatija kao apotekarka u ljekarni na gradskoj tržnici i onoj kod Patinaggia. Međutim, iza ovog se imena krije i vlasnica prvog hrvatskog farmaceutskog savjetovališta "Ana Grbac Nutrition", otvorenog u Valbandonu i baziranog na savjetovanjima i edukaciji vezanima za sport, sportsku prehranu, dodatke prehrani, individualiziranu izradu dodataka prehrani, razna zdravstvena stanja, prehranu za djecu, trudnice, stariju populaciju i prehranu općenito kod raznih bolesnih stanja, kao i zdravih osoba koje žele biti odgovornije prema svojem tijelu.

Također, dugogodišnja je savjetnica u klubu žena liječenih od raka dojke Gea Pula, kojima je na raspolaganju 24 sata.

- Moja struka su farmacija, lijekovi i sve vezano za medicinu i bolesti, a znanje mogu primijeniti na sve dobne skupine. Velika mi je pak strast sport, živim sport, i kada me kontaktira neki sportaš i traži savjete, to je ono pravo, u tome uživam. Osim toga, volim raditi s mladima jer sam i sama majka pa sam, općenito, osjetljivija prema djeci, ali volim i kad mi se jave mladi sportaši koji žele prehranom poboljšati svoje rezultate i steći neke zdrave navike za cijeli život. Sportaši su najviše disciplinirani, fokusirani na treninge i rezultate, ne gube vrijeme na izlaske i alkohol, pa je onda lakše prenijeti im iskustva i dati dobre savjete jer znate da će naići na plodno tlo. Oni to slušaju i toga se pridržavaju. Uzalud je ljudima govoriti neke stvari kada znate da se toga neće pridržavati. Netko stariji teško mijenja svoje navike i nije spreman odreći se sitnih užitaka, iako zna da mu nisu dobri i da mu uzrokuju tegobe. Tada je to izgubljeno vrijeme za svih, kaže nam Ana.

Za sebe ističe da je u školi uvijek bila "hokus-pokus" tip, već u osnovnoj je imala ključeve kabineta kemije i u slobodno vrijeme "igrala se kemičara", a nakon što je u Puli završila Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, s velikom ljubavi prema kemiji i fizici, iz kojih je osvajala prva mjesta na županijskim i državnim natjecanjima, bilo je logično da u tom smjeru krene i njen životni poziv. Morala je birati, kemiju ili medicinu, jer ju je to od malih nogu privlačilo, pa je zajednička točka bila upravo farmacija, u kojoj je spojila ove dvije ljubavi.

Upisala je fakultet farmacije u Padovi i nakon što je počistila sve ispite i diplomirala u roku, srce ju je ponovno vratilo rodnoj Fažani, unatoč primamljivim ponudama da ostane u Italiji i sprema doktorat.

- Nisam se našla u Padovi, nedostajalo mi je more, i vratila sam se kući gdje su me čekali duga nostrifikacija diplome i stažiranje, iako sam to sve već odradila u Italiji i položila stručni ispit. U startu sam počela raditi u ljekarni i još sam tamo. Zavoljela sam rad s ljudima. Međutim, nakon 12, 13 godina rada u ljekarni malo sam se zasitila pa sam upisala dvogodišnji postdiplomski specijalistički studij kliničke farmacije u Zagrebu. Htjela sam nova znanja. Međutim, bilo je sve to dosta naporno: ujutro sam radila u ljekarni na Rebru, popodne sam imala predavanja i ispite, a u rodnom gradu me čekala i kćerkica. Usput se nisam htjela odreći niti treninga. Pa sam stalno bila u autu na relaciji Pula-Zagreb-Pula… I onda sam se razboljela. Ali nisam odustala od faksa, bilo je trenutaka da sam iz dnevne bolnice popodne odlazila na ispite. Dijagnosticiran mi je ulcerozni kolitis, autoimuna bolest kronične upale crijeva, i tada se pojavila potreba da sredim vlastitu prehranu. Odlučila sam da neću biti bolesna i da neću tako živjeti cijeli život i biti stalno po bolovanjima, uzimati lijekove ili terapije, priča nam Ana i dodaje da je onaj tko boluje od UC-a ili Crohnove bolesti, dobro razumije.

Stoga je odlučila da će svoje zdravstveno stanje srediti prehranom pa je, najviše iz vlastitih potreba, upisala on-line akademiju nutricionizma da više nauči o tome.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum