većinski vlasnik otoka ceje DENIS FEDEL:

PLAĆAM SVE VIŠE DA BIH RADIO NA SVOM PRIVATNOM ZEMLJIŠTU, kad će meni doći struja? 2090.?


To da je Javna ustanova Kamenjak, uz negodovanje stanovnika Puljštine, ove godine za ulaz u zaštićeno područje podigla cijene za vrtoglavih 100 posto, nije novost. No, manje je poznato da ustanova koju je osnovala Općina Medulin naplaćuje koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti ugostiteljima koji posluju na privatnom vlasništvu, a dio su zaštićenog područja kojim upravlja Javna ustanova Kamenjak.

Jedan od takvih ugostitelja je i Denis Fedel, većinski vlasnik otoka Ceje smještenog u medulinskom arhipelagu. Naime, manji je dio otoka u državnom vlasništvu. Za svoj ugostiteljski objekt "Kaktus" Fedel Javnoj ustanovi Kamenjak sezonski, odnosno godišnje, plaća iznos od 20.000 kuna. Ranijih je godina, točnije prethodne dvije, taj iznos bio 15.000 kuna. S obzirom na to da su u tri godine već jednom dignuli cijenu, pita se ima li tome kraja. Fedel ističe kako mu je, za početak, nevjerojatno da uopće išta mora plaćati. Privatno je vlasništvo, gorljivo nam kazuje, temeljno ustavno pravo.

"Prije desetak godina medulinski arhipelag proglašava se zaštićenim krajolikom i od tada Ceja spada pod ingerenciju Javne ustanove Kamenjak. Tu je moj najveći problem. Budući da je to sve park prirode bez obzira na to da li sam na privatnom ili državnom zemljištu, obvezan sam plaćati koncesijsko odobrenje za rad. To više nije koncesija, to je koncesijsko odobrenje za rad", objašnjava Denis Fedel.

Tuđmanovo obećanje

Prije nego li je prije tri godine počeo Javnoj ustanovi Kamenjak plaćati koncesijsko odobrenje za rad, plaćao je koncesiju Općini Medulin. Iako je imao u ponudi sve što ima i danas, u evidenciji su ga vodili pod štandera. Kao da prodaje ručnike, peraje i luftmadrace, govori Fedel.

Otok Ceju je Denisov djed kupio još davne 1918. godine, za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Otok je od tada u vlasništvu obitelji Fedel. Denis je na svom otoku počeo raditi davne 1987. godine. S kamp kućicom. I tada je, prisjeća se Fedel, bilo teško poslovati. Nisi mogao staviti kamp kućicu samo tako. Tvoje zemljište, odnosno privatno vlasništvo, bilo je zapravo državno vlasništvo. Molo je napravio još '90. godine, na crno. Tuđman je rekao, prisjeća se Fedel, da će ono što se izgradi u ratu biti legalizirano. On je, priča nam, poslušao bivšeg prešidenta. Svoju ugostiteljsku priču, prisjeća se, počeo je dok je Medulin imao samo mjesnu zajednicu, jedan čovjek i jedna tajnica. Općina Medulin se sada razvija brzinom svjetlosti, govori, te dodaje da se razvija jer servisira njihov džep već godinama. (NAPISALA I SNIMILA Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini