KREATIVNA PULJANKA

Bavi se cake designom i održava tečajeve za dekoraciju slastica, SLATKA OPSESIJA VANJE SCHMIDT: Ukrašavanje slastica je prava umjetnost



Vanja Schmidt vrlo je kreativna Puljanka koja se bavi dekoracijom torti i ostalih slastica. Ona ne izrađuje torte profesionalno, nego održava tečajeve i edukaciju za dekoraciju slastica u čemu je, veli, jedina u Istri.

- Oduvijek sam voljela raditi slastice, no ne bavim se profesionalno time, izrađujem ih iz gušta za svoje najbliže. Kada sam godinama unazad kćerki za rođendan htjela ukrasiti tortu, otkrila sam fondant, tu šećernu masu koja je sastavljena od 99 posto čistog šećera, uz fruktozu i želatinu. To je poput plastelina, krenula sam igrati se i ubrzo je to postala slatka opsesija. Potpuno sam samouka što se tiče dekoracija, imala sam osjećaj za to i s vremenom sam se sve više ispraksirala. Onda sam, u sastavu obiteljskog poduzeća, registrirala i djelatnost organizacije tečajeva za ukrašavanje torti, Tortolandiju, koja ima i svoju Facebook stranicu. Dekoracije tijekom tečajeva izrađujemo na gotovim tortama s deklaracijom, iz neke slastičarnice, ili pak, ukoliko u prostoru održavanja nema mogućnosti za rad na pravim tortama, vježbamo na tortama od stiropora, veli Vanja Schmidt. Ističe da nije riječ o kratkom postupku izrade tih dekoracija, za neke treba i nekoliko dana, dok se stisnu, a treba dosta vremena posvetiti svakom detalju. Sve potrebno za dekoraciju nalazi na raznim mjestima, od specijaliziranih trgovina, hobby dućana do e-baya.

Tematske dekoracije

- U radionicama se uvijek osvrćemo na nešto što je u tom trenutku aktualno, sada su to božićne i novogodišnje dekoracije, potom su tu tematske dekoracije za Valentinovo, za Uskrs, Halloween, a nastojim biti i duhovita u kreacijama, primjerice prijateljici koja se uvijek bori s kilogramima napravila sam tortu s figuricom koja

prikazuje nju kako se važe dok leži na leđima. Atmosfera na radionicama je jako kreativna, pohađaju ih uglavnom žene u dobi od trideset i nešto godina sve do pedesetak godina, a tijekom godina imali smo i tri muškarca i moram ih pohvaliti da su bili vrlo kreativni i zainteresirani, te da im je to dobro išlo. Inače, što se tiče vrsti torti pogodnih za ukrašavanje, moram reći da su tu bolje čvrste torte, s maslacem i ne s kremama od pudinga kao niti one lagane, voćne, iako se svaka torta može dekorirati fondantom ako je pravilno pripremljena. Sve se više teži izradi malih, mini torta koje se potom ukrašavaju, a koje se nerijetko i dijele svim uzvanicima nekog slavlja, svadbe, male ukrasima personalizirane torte, kaže. Redovito organizira tečajeve u porečkom Pučkom otvorenom učilištu, u pregovorima je i s ostalim Pučkim otvorenim učilištima po Istri, a sudjeluje i na raznim humanitarnim akcijama.

Tortolandija

Njezina Facebook stranica Tortolandija broji oko deset tisuća fanova, a Vanja ističe da joj je iznimno drago da upravo to radi, da se okušala u takvoj aktivnosti te da je vjerovala svojoj intuiciji kada je krenula u tu priču.

- Iako se na prvi pogled čini kao nešto vrlo zabavno, baviti se cake designom, kako se to službeno zove, je vrlo zahtjevno. Organizacija tečaja je složen posao, potrebno je najprije osmisliti temu i izraditi model tortu, osigurati i pripremiti sav potreban materijal i alat. Radionice obično traju oko četiri sata, a iako neke od polaznica nerijetko misle da to neće moći napraviti, ovdje se u dobrom raspoloženju opuste i uspiju stvoriti svoje malo remek- djelo, zaključuje Vanja Schmidt.(Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom