40 PJESNIKA IZ 14 ZEMALJA

54. izdanje naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije: LAUREATI GORANOVOG PROLJEĆA U PETAK U PULI

| Autor: Mladen RADIĆ

Od srijede do subote 56. izdanje naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije ugostiti 40 pjesnika iz 14 zemalja. Manifestacija će se odvijati na različitim lokacijama u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci te u Puli, gdje gostuje u petak u klubu Kotač u Rojcu.

Poezija Hrvatske i svijeta

Festival je otvoren jučer velikim čitanjem svih sudionika u dvorani Akademije dramske umjetnosti F22 u Zagrebu. Na programu su i čitanja u lukovdolskom domu kulture, riječkim klubovima Palach i Dnevni boravak, pulskom Kotaču te MM centru Studentskog centra u Zagrebu. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Posebno će biti predstavljena pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih evropskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio. Za glazbeni identitet ovog festivalskog izdanja brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

U Puli će se tako u programu koji u Kotaču počinje sutra u 19 sati i traje do 22 sata predstaviti laureati 56. Goranovog proljeća - Martina Vidaić i Denis Ćosić te još 15-ak pjesnikinja i pjesnikinja, a to su Tara Skurtu (SAD), Branko Čegec, Florence Pazzottu (Francuska), Mischa Andriessen (Nizozemska), Lidija Deduš, Jana Putrle Srdić (Slovenija), Jean-Pascal Dubost (Francuska), Darko Cvijetić (Bosna i Hercegovina), Dinko Telećan, Georgia Trouli (Grčka) i Kemal Mujićić Artnam. Nakon pjesničko-glazbenog dijela, koprivnički glazbenik Ivan Grobenski, predstavit će se autorskim mini-koncertom.

Laureatkinja 56. Goranovog proljeća Martina Vidaić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, do sada je objavila tri zbirke pjesama "Era gmazova" za koju je primila nagradu Goran za mlade pjesnike, zatim "Tamni čovjek Birger" i "Mehanika peluda". Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva "Hrvatska mlada lirika 2014.", u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva "Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri", kao e-knjiga "L'insopportabile delicatezza della polvere" te u relevantnim književnim časopisima. Od 2015. godine sudjeluje u međunarodnom projektu Versopolis.

Gipka metaforika i pjesme u prozi

U obrazloženju nagrade 56. Goranovog proljeća koje potpisuje Tonko Maroević između ostalog stoji kako se "poetski izraz Martine Vidaić odlikuje gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću, on uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću. S komponentom naglašene socijalne osviještenosti, na rubu aktualiteta i efemernosti, ova pjesnikinja uspijeva očuvati temeljnu autonomiju poetskog prostora, nezamjenjivo obilježiti inače stereotipnu ili konvencijama obilježenu motiviku, dati pečat neravnodušne stvaralačke participacije".

Nagradu Goran za mlade pjesnike primio je ove godine Denis Ćosić čije su pjesme zastupljene u nekoliko zbornika. Na stranici Kultipraktik objavljenje su mu pjesme s kojima je ušao u širi izbor za nagradu "Na vrh jezika". Pjesme su mu također objavljenje na Afirmatoru, Metafori, Stranama i u časopisima Kvaka, Avangrad i metaDADA. Sudjeluje u raznim književnim tribinama i večerima čitanja poezije. Pjesme su mu prevođene na slovenski, a nekoliko njih objavljeno je na slovenskom portalu LUD Literatura i časopisu Zamenjave.

U obrazloženju nagrade koje potpisuje Evelina Rudan između ostalog stoji da se Ćosićev rukopis "Crveno prije sutona", među ostalim pristiglim rukopisima istaknuo "kao kompaktna knjiga pjesama u prozi koja od početka do kraja drži visoku napetost poetske ispisanosti na razini oblikovanja teksta cijele knjige i na razini oblikovanja svakoga pojedinačnog teksta unutar cjelina."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum